Guvernul ar putea aproba astazi OUG pentru reducerea unui numar de certifcate verzi

Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie, este promotorul proiectului de Orgonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008

Proiectul de Orgonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie cu modificarile si completarile ulterioare ar putea fi aprobat astazi in sedinta de guvern.

Noul proiect de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrica furnizata marilor consumatori de energie electrica cu un consum anual mai mare de 150 GWh.

Ministrul delegate pentru energie, Constantin Nita, a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte, ca ordonanta de modificare a legii privind sprijinul pentru energia regenerabila va fi aprobata in urmatoarea sedinta de guvern (azi, 4 iunie – n.r.), documentul avand „putine” modificari fata de proiectul initial, acestea fiind in special legate de functionarea pietei pentru certificate, a declarat ministrul Enegiei, Constantin Nita.

Legea aduce cateva imbunatatiri, singura mentiune care deranjeaza investitorii este ca certificatele se depun intr-un cos la ANRE, care va stabili o legislatie secundara privind modul de folosire. In rest, investitorii isi vor putea lua banii respectivi la momentul cand legea o prevede”, a declarat Nita.

Acesta a precizat ca nu vrea sa intre in polemica si ca a acceptat tot felul de critici, dar realitatea este ca schema de sprijin romaneasca este cea mai generoasa din Uniunea Europeana.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri