Linda Lingle, guvernatorul Hawai-ulu, le-a cerut reprezentantilor celor mai poluatoare tari din lume, reunite pentru un summit climatic pe insula, sa ajunga la un acord pentru combaterea incalzirii globale, informeaza Earth Times.
"Succesul creste exponential cand lucram impreuna. Securitatea energetica si schimbarile climatice cer asta", a declarat Linda Lingle.Guvernatorul a adaugat ca spera ca toti oamenii sa invete din experienta insulei de a avea grija de mediu.
"Este bine ca sunteti in Hawai pentru aceasta intalnire. In Hawai, pamantul si mediul au o semnificatie culturala foarte mare", a mai spus Linda Lingle.
SUA au invitat 15 state mari poluatoare la o intalnire de doua zile. Hawai a introdus anul trecut o limita pentru emisiile de gaze cu efect de sera, masura pe care presedintele SUA, George Bush, refuza sa o adopte la nivel national.Multe state americane au luat, insa, masuri pentru introducerea acestor limitari. Administratia Bush continua sa sustina ca fiecare stat ar trebui sa-si stabileasca propriile limite de reducere, fara ca acestea sa fie impuse de la nivel international.
Summit-ul ONU, organizat la Bali in decembrie 2007, a stabilit un plan de derulare a negocierilor unui nou acord pentru inlocuirea Protocolului de la Kyoto, care expira in 2012. SUA au fost de acord cu acest plan doar dupa ce Uniunea Europeana a amenintat ca va boicota intalnirea din Hawai.
Grupurile ecologiste sustin, insa, ca intalnirea organizata de SUA este o incercare de a submina pozitia ONU si de a-si impune pozitia.
SUA a criticat intelegerea de la Bali deoarece nu impune limite de emisii pentru tari in curs de dezvoltare care au devenit mari poluatori cum sunt India si China.
"Daca tarile prezente aici reusesc sa duca mai departe discutiile de la Bali, progresul poate fi accelerat, iar termenul 2009 poate fi atins. Toate marile economii au o responsabilitate de a gasi solutii pentru combaterea schimbarilor climatice", a declarat Yvo de Boer, secretar executiv UNFCCC.
Printre participanti se numara Franta, Germania, Marea Britanie, China, Japonia, India, Indonezia, Australia, Brazilia si Africa de Sud.