Gremlin: Salubristii nu au deocamdata interes sa colecteze selectiv

Operatorii de salubritate din Romania nu au vreun interes sa colecteze selectiv, intrucat serviciile prestate de acestia sunt platite la metrul cub de deseu ridicat, a declarat marti Aurora Olescu, administratorul Gremlin, prezenta la conferinta "Deseuri. Cele 18 criterii ale Europene si drumul Romaniei spre performanta".

“Deseurile colectate de la populatie si nu numai ajung direct la groapa de gunoi, acesta masura fiind preferata de catre salubristi in detrimentul sortarii deseurilor, care nu ar fi profitabila”, a explicat reprezentantul companiei din domeniul valorificarii deseurilor.

Acesta a precizat ca odata colectate, deseurile amestecate nu ajung niciodata sa fie sortate de salubrist, asa cum crede mare parte din generatorii de deseuri.
“De exemplu, sticla nu mai poate fi sortata din momentul in care ajunge la salubrist, intrucat nu s-ar justifica costul de extragere a materialului”, a mai spus Olescu.

Reciclarea, afectata de colectarea inadecvata

Aceasta a adaugat ca lipsa procesarii corecte a deseurilor a dus la dispariatia multor firme care activau in domeniul reciclarii.

Gremlin este o companie de managementul integrat al deseurilor, specializata in colectarea, tratarea si valorificarea deseurilor provenind din hartie, sticla, plastic, lemn. In ceea ce priveste deseurile provenind din echipamente electrice si electronice, in 2005 Gremlin se numara printre primii colectori de astfel de reziduuri, iar în 2007 devine prima companie din Romania ce tratează profesional DEEE-urile, punand in functiune prima instalatie autorizata din tara.

Reprezentantii Gremlin au participat marti la conferinta "Deseuri. Cele 18 criterii ale Europene si drumul Romaniei spre performanta", organizata de Ministerul Mediului si Green Report.

La eveniment au fost invitati reprezentantii institutilor de mediu din Romania, alaturi de principalii jucatori de pe piata de deseuri municipale.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri