Greenpeace vs Ministerul Agriculturii, in presa de astazi

Jurnalul National: Ministerul Agriculturii nu se implica in scandalul OMG

Membrii Greenpeace au protestat impotriva organismelor modificate genetic (OMG) cu prilejul unui miting desfasurat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Asaltul activistilor Greenpeace asupra cladirii MADR a avut suportul Greenpeace International, care a participat prin proprii reprezentanti la aceasta actiune. De pe acoperisul cladirii in care lucreaza oficialii ministerului s-a desfasurat un baner de 16 metri lungime, iar intrarea in institutie a fost acoperita cu un afis care atentiona "Contaminarea cu OMG incepe aici".

Coordonatorul campaniei Greenpeace anti-OMG, Gabriel Paun, a declarat ca organismele modificate genetic au fost contaminate incepand de la Ministerul Agriculturii, care tolereaza cultivarea de porumb, soia, cartofi si chiar prun contaminate cu astfel de substante.

Acesta a completat ca activistii Greenpeace au descoperit recent 332 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic de tip MON810 in mai multe regiuni ale tarii, precum Braila, Calarasi, Vaslui si ca in 2005 Greenpeace Romania a sesizat autoritatile asupra a 16 cazuri de astfel de culturi, dintre care 12 erau de porumb si soia. Paun se plange ca noul ministru al agriculturii refuza dialogul cu asociatia, desi reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile are elaborata o legislatie de interzicere a cultivarii plantelor si legumelor modificate genetic.

PARERI.Tot in cadrul aceleiasi manifestari, Myrto Pispini din cadrul Greenpeace International a opinat ca autoritatile romane trebuie sa urmeze exemplul altor tari din Uniunea Europeana, precum Polonia, Ungaria, Austria si Grecia, care au interzis plantele modificate genetic, si ca Romania se afla la o rascruce: fie va continua sa fie locul de joaca a unor companii precum Monsanto, supunand cetatenii la riscuri inacceptabile asupra sanatatii, fie va avea o agricultura durabila cu beneficii atat pentru fermieri cat si pentru oameni.

In urma acestei actiuni de protest Ministerul Agriculturii a organizat o conferinta de presa in care a declarat ca nu va lua o decizie imediata de interzicere a organismelor modificate genetic (OMG), propunand ca, in urma unor dezbateri la nivel local, producatorii agricoli sa decida daca vor sau nu sa cultive astfel de plante; si propune organizarea unor dezbateri la nivel local, la care sa participe atat reprezentanti ai directiei agricole judetene, ai autoritatilor de mediu, dar si Greenpeace, astfel incat agricultorii sa fie informati asupra tuturor aspectelor privind cultivarea OMG.

IMPARTIAL. Secretarul de stat Gheroghe Albu a declarat ca, in opinia lui, este bine ca la nivel local, directiile agricole judetene, reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Greenpeace sa aiba o discutie cu producatorii agricoli, aducandu-le la cunostinta toate aspecetele problemei, iar producatorii sa aleaga daca vor sau nu cultive. Totodata, MADR precizeaza ca institutia nu poate sa ia o decizie de interzicere a OMG, aceasta fiind de competenta Ministerului Mediului. Testele realizate in Insula Mare a Brailei, efectuate la sesizarea Greenpeace, vor fi refacute, intrucat asociatia a reclamat ca inspectorii nu au respectat normele din domeniu.

IMPLICARE. Singurii parlamentari care s-au implicat in aceasta problema au fost cei din Partidul Conservator, care au depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa prin care propun ca toate produsele alimentare care contin organisme modificate genetic sa aiba aplicata pe eticheta o bulina galbena, mare cat 30% din suprafata etichetei, care sa atentioneze cumparatorul asupra acestui fapt. Vicepresedintele PC Sabin Cutas a facut aceasta precizare, aratand ca acest lucru este necesar pentru a atrage atentia consumatorului ca produsul respectiv contine organisme modificate genetic si sa decida in cunostinta de cauza daca il cumpara sau nu.

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca a adaugat ca de curand Guvernul a dat o hotarare potrivit careia pe aceste produse trebuie sa se mentioneze, "undeva pe 0,9% din suprafata etichetei", ca acestea contin organisme modificate genetic. Potrivit acestuia, pentru aceasta initiativa legislativa, PC a primit felicitari din partea organizatiei Greenpeace.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Gardianul: Ministerul Agriculturii arunca "pisica" OMG in ograda lui Korodi

Reprezentantii organizatiei ecologiste Greenpeace au protestat, ieri, in fata Ministerului Agriculturii, cerand interzicerea importului si a cultivarii plantelor modificate genetic (OMG), deoarece acestea contamineaza mediul si oamenii. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) sustine insa ca nu poate lua o decizie de interzicere, aceasta fiind de competenta Ministerului Mediului. "Ar trebui ca la nivel local, directiile agricole judetene, reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Greenpeace sa aiba o discutie cu producatorii agricoli, aducandu-le la cunostinta toate aspectele problemei. Pana la urma, producatorii trebuie sa aleaga daca vor sau nu sa cultive", a declarat secretarul de stat Gheorghe Albu. Testele realizate in Insula Mare a Brailei vor fi refacute astazi, intrucat Greenpeace a reclamat ca inspectorii nu au respectat normele din domeniu.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

Adevarul: Ministerul Agriculturii,escaladat de ecologisti

Actiunea alpinistilor Greenpeace are drept scop interzicerea cultivarii plantelor MG

Activistii Greenpeace au continuat campania impotriva organismelor modificate genetic printr-o actiune desfasurata, ieri, la Ministerul Agriculturii. Greenpeace cere ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes, sa interzica cultivarea si importul de plante modificate genetic. Ei au adresat o cerere de interzicere a organismelor modificate genetic (OMG) Guvernului Romaniei.

Actiunea alpinistilor Greenpeace a demarat, ieri, la ora 10.00. Militantii Greenpeace au urcat pe acoperisul Ministerului Agriculturii, potrivit comunicatului Greenpeace Romania, si au desfasurat un banner pe care este desenat un porumb grotesc, inalt cat cladirea institutiei.

Alpinistii au urcat pe acoperisul Ministerului Agriculturii. La intrarea principala in cladirea ministerului, activistii au afisat un banner cu mesajul "Contaminarea cu OMG incepe aici". Intrarea institutiei a fost strajuita de un alt banner, cu textul: "Ministerul Agriculturii si Organismelor Modificate Genetic" si semnul international ce exprima "hazard biologic". Pe trotuarul din fata ministerului, trecatorii au putut viziona o expozitie foto, compusa din noua panouri, pe care erau si texte explicative in legatura cu riscurile OMG pentru mediu si agricultura.
Ministerul, incalecat de ecologisti

Surse din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ne-au declarat ca un numar de cinci-sase alpinisti straini au reusit sa urce pe acoperisul cladirii institutiei prin spatele cladirii, unde se afla un santier, iar actiunea militantilor Greenpeace nu a avut aprobarea Ministerului Agriculturii si, deci, s-a desfasurat ilegal. Aceasta actiune putea sa se soldeze cu un accident, facand astfel vinovat ministerul. De altfel, cei de la Greenpeace nu au cerut aprobare pentru aceasta actiune desfasurata ieri, ci doar o intrevedere cu ministrul Remes.

Dupa mai bine de o jumatate de ora de la instalarea bannerului, activistii Greenpeace au fost primiti de secretarul de stat de la Agricultura, Gheorghe Albu, care le-a promis ca se vor face cercetari in cazul cultivarii soiei in Insula Mare a Brailei si cei gasiti vinovati vor fi trasi la raspundere.

O pozitie oficiala a Organizatiei Greenpeace Romania nu a putut fi obtinuta, fiindca nu au putut fi contactati. Reamintim ca, saptamana trecuta, Greenpeace au pus sub carantina Insula Mare a Brailei, din cauza porumbului modificat genetic. In ultimii doi ani, organizatia a investigat si a publicat alte 15 cazuri de cultivare ilegala si de contaminare cu soia, prun si cartof modificate genetic, ulterior identificate si distruse de autoritati.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Ziua: Greenpeace pe ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii sustine agricultura ecologica, dar respecta prevederile comunitare referitoare la posibilitatea cultivarii organismelor modificate genetic, a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat, ieri, la intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii Greenpeace.

El a precizat ca va propune ca, in urma unor dezbateri la nivel local, producatorii agricoli sa decida daca vor sau nu sa cultive astfel de plante. Reprezentanti ai Greenpeace au protestat ieri in fata ministerului, solicitand interzicerea importului si cultivarii de organisme modificate genetic (OMG), inclusiv a porumbului MON 810 aprobat in UE.

Albu a spus ca institutia nu poate sa ia o decizie de interzicere a OMG, aceasta fiind de competenta Ministerului Mediului, si nu se va opune daca o astfel de hotarare este luata. Greenpeace a facut noua demonstratie impotriva OMG, chiar in curtea Ministerului Agriculturii. Dupa ce si-a anuntat venirea cu o zi inainte, reprezentantii Greenpeace au ajuns la poarta cladirii coborand, in corzi, de pe acoperisul Ministerului Agriculturii, dupa ce au escaladat gardul din spatele institutiei. Astfel au ocolit un refuz din partea autoritatilor de a demonstra.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziua

Cronica Romana: Greenpeace opreste protestul

Organizatia ecologista Greenpeace va inceta protestul de la Ministerul Agriculturii, in urma confirmarii primite din partea conducerii MADR de a se implica in luarea unei decizii de interzicere a importurilor si cultivarii plantelor modificate genetic. "MADR va demara o dezbatere publica cu toti factorii implicati, inca din prima saptamana a lunii octombrie, astfel incat Guvernul sa poata lua o decizie inteleapta in acest sens", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

Propunerea de a interzice astfel de plante, in special porumbul MON810 care este admis spre cultivare si in UE, apartine insa Ministerului Mediului. Gheorghe Albu a precizat ca in UE se cultiva diferite soiuri de porumb modificat genetic in cinci tari pe o suprafata de 69.000 de hectare.

In ceea ce priveste cultura de soia modificata genetic, despre care reprezentantii Greenpeace afirma ca a fost cultivata in Insula Mare a Brailei /IMB/ pe o sola de 60 de ha si ulterior a fost recoltata, oficialul MADR a subliniat ca raportul Garzii de Mediu nu a scos in evidenta acest fapt. Contaminarea cu organisme modificate genetic incepe de la Ministerul Agriculturii, care tolereaza cultivarea culturilor de porumb, soia, cartof si chiar prun contaminate cu astfel de substante, a declarat, marti, Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Greenpeace antiOMG, cu prilejul unei actiuni de protest desfasurate la MADR.

Pentru mai multe informatii vizitati Cronica Romana

Curentul: Interzicerea organismelor modificate genetic in Romania, intre Greenpeace si bani

Secretarul de stat Gheorghe Albu a declarat ca solicitarea Greenpeace de a fi interzise importul si cultura organismelor modificate genetic se bucura de intreg sprijinul Ministerul Agriculturii (MADR). Reprezentantii organizatiei ecologiste au spus ca exista sustinere la nivelul guvernului pentru aceasta masura, insa institutia competenta este MADR. Ori, in luna mai, ministerul a informat ca va sustine cultura de soia modificata genetic.
O decizie in acest sens se va lua dupa consultari cu producatorii si institutiile implicate, ori companiile americane fac lobby agresiv pentru ca Romania sa devina raiul culturilor modificate genetic si nu de putine ori banii au primat interesului public. Studii efectuate la nivel mondial au aratat ca OMG sunt daunatoare sanatatii. "Au fost efectuate studii pe cobai care au aratat ca OMG afecteaza rinichii, ficatul, conduc la reactii alergice agresive si creeaza rezistenta la antibiotice.

Daca, sa zicem, luati un antibiotoic pentru raceala, nu va avea efect", explica Gabriel Paun, reprezentantul Greenpeace Romania. Organizatia a adunat voluntari din noua state europene pentru a protesta in fata MADR impotriva culturii OMG. Inainte de a da unda verde pentru culturile modificate genetic, Romania trebuia sa realizeze un studiu de impact, fapt care nu s-a petrecut. Mai mult, secretarul de stat din MADR, Gheorghe Albu, a declarat ca in conditiile in care "din studii nu reiese ca are efecte negative asupra animalelor, de ce sa cerem producatorilor sa nu mai cultive? Nu credem ca vom imbratisa o astfel de propunere". Apoi, domnul Albu s-a razgandit, afirmand ca solicitarea Greenpeace se bucura de tot sprijinul MADR.

Pentru mai multe informatii vizitati Curentul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri