Greenpeace solicita guvernelor sa actioneze impotriva schimbarilor climatice

Panelul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a aprobat primul din seria de patru rapoarte care vor constitui al Cincilea Raport de Evaluare (AR5), potrivit Greenpeace.

Cea mai importanta concluzie care se poate extrage din acest raport este ca inca avem posibilitatea de a allege. Omenirea poate fie sa continue sa alimenteze procesul schimbarilor climatice prin arderea de combustibili fosili sau poate sa aleaga un alt drum si sa valorifice succesul valorificarii energiei regenerabile care deja a inceput”, a declarat Stephanie Tunmore din partea Greenpeace.

In ultimul deceniu (2002-2011), calota glaciara a Groenlandei s-a topit, in medie, de sase ori mai repede decat deceniul anterior. Antarctica se topeste de sase ori mai repede. Din 1993, nivelul marii a crescut, in medie, de doua ori mai mult decat in ultimul secol in timp ce suprafata de gheata Arctica s-a diminuat semnificativ mai repede decat s-a estimat.

In zona arctica si peste tot in lume, impacturile schimbarilor climatice sunt deja evidente. De la conducta petroliera Keystone  pana la platformele petroliere din Arctica, oamenii cer evitarea greselilor secolului XX si solicita o noua abordare.

Singurul raspuns logic la o amenintare de o asemenea magnitudine este actiunea imediata. Din nefericire, cei care actioneaza acum impotriva schimbarilor climatice se afla in Rusia, in custodia politiei pentru ca au protestat pasnic impotriva forajelor petroliere in Arctica, in timp ce aceia cu adevarat responsabili – industria combustibililor fosili – sunt protejati de guvernele lumii”, adauga Tunmore.

Greenpeace Romania adreseaza un apel ministrilor mediului si economiei pentru sprijinirea politicilor europene de combatere a schimbarilor climatice. Romania nu a fost ocolita de efectele schimbarilor climatice, din ce in ce mai vizibile in ultimii ani, desi fata de perioada preindustriala temperatura la nivel global a crescut cu numai 0.8 grade celsius.

Guvernul roman trebuie sa constientizeze riscurile accentuarii schimbarilor climatice si urgenta cu care trebuie sa actioneze. Greenpeace Romania solicita guvernului orientarea noii Strategii energetice nationale, aflate in proces de actualizare, catre resurse regenerabile si catre eficienta energetica, si stabilirea unui calendar ferm pentru eliminarea graduala a folosirii resurselor energetice cu impact semnificativ asupra climei”, potrivit Greenpeace Romania.

Raportul lansat de IPCC prezinta mai multe scenarii posibile pentru impacturile emisiilor de gaze cu efect de sera. Pentru a mentine nivelul incalzirii planetei cu pana 2°C, emisiile asociate cu arderea combustibililor fosili vor trebui sa nu mai creasca dupa 2020 si sa ajunga la zero in 2070.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri