Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace si centrala de la Cernavoda, in presa de azi

Evenimentul Zilei: Ingrijorare radioactiva la Cernavoda

Organizatia Greenpeace a provocat panica in orasul de langa centrala nucleara, vorbind despre evacuarea gravidelor si a copiilor.

Reprezentantii organizatiei internationale Greenpeace, care numara trei milioane de adepti, l-au anuntat miercuri pe primarul din Cernavoda, Gheorghe Hinsa, ca vor prezenta un raport privind concentratiile mari de tritiu in aer si in apa si pericolele acestora pentru populatie.

Raportul a fost realizat de un grup de experti internationali coordonat de dr. Ian Fairlie si sustine ca emisiile in atmosfera si in Dunare sunt foarte mari si cresc anual, pe masura ce reactorul imbatraneste.

Estimarile dr. Fairlie: prin functionarea a patru reactoare la Cernavoda, in anul 2030 se va produce contaminarea „serioasa” a zonei. Localnicii ar urma sa fie supusi riscului aparitiei cancerului, iar recomandarile sunt alarmante: evitati sa consumati legume cultivate in zona si mutati femeile insarcinate si copiii foarte mici!

„Ne doare capul, avem ameteli”

Declaratiile Greenpeace au produs soc in randul localnicilor. „Noi banuiam ca este ceva in neregula pentru ca starea noastra de sanatate este proasta, ne doare capul, avem ameteli”, ne-a spus o tanara ingrijorata.

O alta femeie, mai in varsta, Meorina Paraschiv, isi explica „abia acum” de ce nepotul ei s-a nascut prematur, „la doua kile” si de ce „foarte multi copii care se nasc aici au de la 1,5 la 2,5 kilograme”. Alta spune, resemnata, ca nu are unde sa mai plece. „Daca suntem radiati, oricum e prea tarziu pentru noi”. Gasim cu greu si o mama care nu prea crede in „estimari” si ne spune ca fetita ei e bine, n-are nicio problema.

Autoritatile au reactionat prompt. Directorul adjunct al CNE Cernavoda, Sorin Valerian Ghelbereu, si seful Serviciu Tehnic Radioprotectie, Jean Popescu, spun ca raportul Greenpeace este „incomplet si fals”, e bazat pe estimari ale unor centrale din Canada si prezinta doar limita maxima a concentratiilor pe aceste grafice, oricum mult sub limita admisa. „Si au uitat sa redea scaderea spre zero a emisiilor de tritiu”, spun specialistii romani.

„Alarmarea poate produce avorturi”

Cei mai suparati sunt reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Constanta. Specialistii Laboratorului de Analiza a Radioactivitatii iau saptamanal probe de apa din Dunare in amonte si aval de centrala si din apa potabila a orasului Cernavoda.

„Ultimele rezultate sunt de exemplu de 21,03 bechereli/litru la intrare si de 34 bechereli/litru la iesire, iar la apa potabila de 7,72 la Cernavoda si 5,9 la Medgidia in conditiile in care limita maxima admisa este de 100 bechereli” spune dr. Mirella Calboreanu, seful laboratorului.

„Alarmarea Greenpeace poate avea un efect psihologic negativ asupra mamelor insarcinate si viitoare gravide care ar putea sa produca avorturi tocmai pe un asemenea efect psihologic”, acuza ea. Iar seful Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, dr. Marius Enescu, spune ca intentioneaza sa-i dea in judecata pe cei de la Greenpeace. „Nimeni nu-si poate permite sa faca astfel de afirmatii alarmante si sa scape nepedepsit” a incheiat dr. Enescu.

L-am intrebat pe Jan Haverkamp, coordonatorul campaniei Greenpeace impotriva energiei nucleare, cum apreciaza aceste reactii. „Nu trebuie sa ne panicam, ci doar sa fim informati. Vorbim despre posibile efecte care vor creste odata cu numarul reactoarelor”, ne-a declarat Haverkamp. (Teo Trandafir)

REACTII

Incidenta cancerelor, sub media pe tara

Primarul Hinsa pune declaratiile Greenpeace in legatura cu finalizarea depunerii ofertelor pentru construirea reactoarelor 3 si 4, pe care organizatia „nu le doreste, pur si simplu”.

Gheorghe Hinsa adauga: „E o speculatie fara nicio acoperire. Incidenta cancerelor la Cernavoda e mai mica decat media pe tara”, spune primarul. „De trei ani, de cand conduc spitalul, nu am avut niciun caz de mutatie genetica, niciunul de anomalie, toate nasterile au fost normale”, completeaza directorul spitalului din localitate, dr. Cornel Nicoara.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

Ziua de Constanta: Nivelul de continut al emisiilor de tritiu de la Centrala Cernavoda este mai mic decat cel admisibil

Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Nuclearelectrica (CNE) Cernavoda este de zece ori mai mic decat cel admisibil, stabilit de CNCAN si cu doua ordine de marime mai redus fata de nivelul stabilit in Europa, a declarat, joi, presedintele CNCAN, Vilmos Zsombori.

Presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vilmos Zsombori, sustine ca energia produsa la Cernavoda este o energie curata si competitiva, chiar daca apar mereu suspiciuni.

"In fiecare secunda urmarim 2.000 de parametri de functionare ai centralei. Referitor la tritiu, urmarim nivelul de continut al acestuia si este de zece ori mai putin decat nivelul admisibil, deci este cu un ordin de marime mai putin fata de nivelul stabilit de CNCAN", a declarat Zsombori.

Concret, limita de doza, stabilita la nivel european, este de un minisievert (unitatea de masura a dozei radiatiei), iar CNCAN a redus aceasta limita la 0,1 minisievert.

"Pentru populatie, limita de doza este de un minisievert, iar CNCAN, care gandeste preventiv, a redus aceasta limita la 0,1 minisievert, deci a redus-o de zece ori. Centrala emite acum de zece ori mai putin decat limita CNCAN, deci cu doua ordine de marime fata de ce este valabil in Europa", a declarat directorul directiei Asigurarea Calitatii, Lucian Goicea.

Totodata, specialistii CNCAN sustin ca daca toate centralele nucleare ar fi pornite in acelasi timp, fara sa fie dotate cu instalatii de detritiere, maximul continutului de tritiu ar ajunge la 0,08, si ar fi oricum sub limita CNCAN.

De altfel, Lucian Goicea a explicat ca CNE Cernavoda are un program pentru introducerea unei astfel de instalatii de detritiere, existenta in prezent doar la Ramnicu Valcea.

"Totul se afla sub control si, ca dovada, va spun ca in iunie a fost o inspectie a Comisiei Europene in care s-a verificat cat de eficient e sistemul de supraveghere a emisiilor de radiatii si ni s-a spus ca avem o centrala deosebit de curata", a mai spus Goicea.

Un alt specialist din cadrul CNCAN, Anca Velcea, considera ca este aproape imposibil ca emisiile de tritiu in atmosfera si in Dunare sa fie foarte mari, deoarece centrala de la Cernavoda are un sistem online de monitorizare a emisiilor si, in cazul in care limita admisa ar fi depasita, deversarea ar fi oprita automat.

Ea a mai explicat ca tritiul poate ajunge in organismul uman prin apa, dar ca se elimina prin urina sau transpiratie in cel mult zece zile.

Prin aceste precizari, reprezentantii CNCAN au raspuns informatiilor lansate de Greenpeace cu o zi in urma, potrivit carora o echipa de experti internationali care a evaluat impactul emisiilor de tritiu de la CNE Cernavoda asupra sanatatii populatiei si mediului si a recomandat mutarea gravidelor si copiilor din zona.

In cadrul studiului, realizat de o echipa de experti internationali condusa de doctorul Ian Fairlie, au fost examinate emisiile de tritiu (izotopul radioactiv al hidrogenului) de la Reactorul 1 de tip CANDU al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, se arata intr-un comunicat al al Greenpeace Romania remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

Acest raport a fost realizat pentru Greenpeace in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, precizeaza sursa citata.

Potrivit Greenpeace, autorii raportului explica de ce emisiile de tritiu in atmosfera si in Dunare sunt atat de mari si de ce acestea cresc in fiecare an, "pe masura ce reactorul imbatraneste".

Autorii studiului au comparat concentratiile de tritiu de langa Cernavoda inainte si dupa inceperea activitatii CNE Cernavoda, rezultatul indicand "cresteri semnificative ca urmare a functionarii reactorului".

Totodata, expertii au facut o estimare pentru emisiile de tritiu de la cele patru reactoare propuse a fi date in functiune in anul 2030, apreciind ca acestea "sunt extrem de mari si vor avea ca rezultat o contaminare serioasa a zonelor din apropiere".

In cadrul raportului sunt prezentate si estimari ale concentratiilor anuale care pot afecta localnicii. "Acestea sunt mari si pot conduce, pe viitor, la riscul aparitiei cancerului la populatiile afectate", arata Greenpeace.

Greenpeace mai arata ca autorii raportului recomanda si ca apa rezultata de la centralele nucleare sa nu intre in contact cu plantele de cultura care ar urma sa fie consumate de populatie. "Recomandarile sunt de a muta din zona femeile insarcinate si femeile cu copii foarte mici si de a sfatui localnicii sa nu consume produse cultivate in gradinile din zona".

Rezultatele raportului realizat de doctorul Ian Fairlie vor fi prezentate in 31 octombrie. Singura centrala nucleara din Romania, cea de la Cernavoda, utilizeaza in prezent doua reactoare, ambele pe baza tehnologiei canadiene CANDU.

Tritiul, izotopul radioactiv al hidrogenului, este instabil si emite radiatii atunci cand se dezintegreaza. In mediu, cea mai intalnita forma a tritiului este apa tritiata – molecule de apa in care unul sau ambii atomii ai hidrogenului sunt radioactivi.

Acesta rezista in mediu o perioada lunga de timp, avand perioada de injumatatire de aproximativ 12 ani. Tritiul circula foarte rapid in mediu, este asimilat repede de oameni, mecanismele de schimb cu alti atomi de hidrogen sunt accelerate si se poate lega de molecule organice din corpul uman in timpul formarii celulelor si al metabolismului celular.

In cazul in care este ingerat sau inhalat, tritiul produce radiatii in interiorul corpului, cu efecte cancerigene, teratogene si mutagene care pot aparea chiar si in urma celor mai mici expuneri.

Potrivit Greenpeace, Centrala Nucleara de la Cernavoda elibereaza cantitati mari de tritiu in Dunare in fiecare zi. "Cantitatile de tritiu eliberate de reactoarele CANDU HWR de la Cernavoda sunt foarte mari, ajungand pana la de 100 de ori mai mari decat cantitatile de tritiu eliberate de alte tipuri de reactoare nucleare", precizeaza Greenpeace. Emisiile de tritiu din aer contamineaza orice forma de viata sau materie care contine hidrogen, se arata in raportul prezentat de Greenpeace.

Totodata, Greenpeace arata ca in apropierea centralelor nucleare, toate raurile, fantanile, vegetatia si animalele, inclusiv oamenii, au un nivel ridicat al tritiului. "Expunerea este continua, 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana", adauga Greenpeace.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Constanta

spot_img

Ultimele știri