Nu exista argumente stiintifice solide in favoarea sigurantei centralei atomo-electrice de la Cernavoda, care se afla intr-o zona seismica, apreciaza Greenpeace Bulgaria, in timp ce expertii romani asigura ca uzina poate rezista la un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, relateaza BTA.
’Vrancea se afla in apropiere si va fi dificil sa ne convingeti ca reactoarele voastre sunt sigure’, a declarat Albena Simeonova, reprezentantul bulgar al organizatiei internationale de mediu, in cadrul unei dezbateri publice menite sa evalueze potentialul impact asupra mediului al reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, care urmeaza sa fie construite incepand de anul viitor.
La intalnirea de la Dobrici, partea romana a fost reprezentata de experti in energia nucleara, oficiali ai Ministerului Mediului si cercetatori.
Albena Simeonova a declarat ca Romania nu a reusit sa raspunda la intrebarea referitoare la ce se va intampla in eventualitatea unui atac terorist. O problema serioasa o reprezinta de asemenea si emisiile de tritium provenite de la cele patru reactoare ale centralei nucleare si efectul pe care acestea
il au asupra populatiei, a adaugat ea.
Pe de alta parte, Dumitru Dina, un expert de la Cernavoda, a declarat ca centrala nucleara a fost proiectata in asa fel incat sa reziste la un cutremur de 8 grade pe scara Richter. A fost efectuata o analiza seismica pe o raza de 250 de kilometri, care a luat in considerare si riscul seismic al regiunii Sabla, din nord-estul Bulgariei. Aceasta evaluare a fost efectuata impreuna cu o echipa de experti japonezi si nu ar trebui sa existe niciun fel de indoieli vizavi de siguranta centralei nucleare de la Cernavoda, a precizat Dumitru Dina.
El a spus de asemenea ca efectul izotopilor de tritium asupra populatiei din zona este minim si ca nu exista niciun risc in ceea ce-i priveste pe cetatenii bulgari. Chiar daca vantul bate in directia Bulgariei, nu au fost depistate emisii de tritium in zona de 40 de kilometri care inconjoara centrala de la Cernavoda, a precizat expertul roman.
Nuclearelectrica: Acuzatiile Greenpeace Bulgaria referitoare la Cernavoda reprezinta un foc de paie
Acuzatiile organizatiei de mediu Greenpeace Bulgaria referitoare la o lipsa de siguranta seismica a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda sunt un foc de paie, a declarat, marti, directorul general Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
"Acuzatiile nu au nici un fundament, in conditiile in care Agentia Internationala de Energie Atomica de la Viena a avut patru misiuni la Cernavoda, pentru a calcula rezistenta seismica si toate studiile s-au soldat cu rezultate excelente", a spus Chirica.
El si-a intarit afirmatiile prin precizarea ca, daca nu ar fi fost sigura, centrala nu ar fi putut fi asigurata pe piata asigurarilor nucleare de la Londra. "In legatura cu tritiul, Greenpeace a incercat acelasi lucru si in Romania si toate acuzatiile au fost demontate, deci nu cred ca mai este ceva de spus, iar problema protectiei impotriva atacurilor teroriste chiar nu este de competenta noastra", a adaugat directorul Nuclearelectrica.
Romania are in prezent un reactor operabil (Unitatea 1 de la Cernavoda), unul intrat in exploatare comerciala de curand (Unitatea 2). Unitatea 1 a CNE, care functioneaza din 1996, asigura circa 10 la suta din consumul national de electricitate, iar o parte din energia care produsa de reactorul 2 va incepe sa fie tranzactionata pe platformele operatorului pietei de electricitate OPCOM, dupa 1 noiembrie.
Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost realizata in baza unui contract incheiat in anul 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. si grupul industrial Ansaldo – Italia, reactorul de tip Candu 6 cu care este echipata fiind cel de-al doilea de acest tip de pe platforma CNE Cernavoda, primul functionand neintrerupt din 1996.