Activistii Greenpeace, costumati in arbori, au protestat astazi, in fata Parlamentului Romaniei, fata de adoptarea noilor amendamente la actualul Cod Silvic, socotite insuficiente pentru a elimina taierile ilegale de arbori.
Potrivit Greenpeace, adoptarea unui nou Cod Silvic, aflat inca in dezbatere in comisiile parlamentare, nu este justificata decat in masura in care „descurajeaza drastic defrisarile si furturile din padure si promoveaza reconstruirea eologica a padurilor”.
Consideram ca adoptarea unui nou Cod Silvic nu este justificata decat in masura in care acesta descurajeaza drastic defrisarile si furturile din padure, exclude tehnologiile de exploatare extrem de agresive, restrictioneaza accesul publicului in paduri prin mijloace mecanizate generatoare de entropie, interzice ingustarea biodiversitatii si protejeaza explicit padurile virgine si cvasivirgine, promoveaza reconstructia ecologica a padurilor”, a spus Doina Danciu, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru protejarea padurilor.
Suprafata acoperita cu paduri din tara noastra se situeaza cu mult sub media Uniunii Europene (29% fata de 42%,) iar un studiu realizat de Greenpeace arata ca in perioada 2000-2011 suprafata forestiera totala despadurita si degradata a fost de 280.108 hectare, aproximativ 28.000 hectare pe an, jumatate din aceasta suprafata aflandu-se in arii protejate.
„Adoptarea noilor amendamente, cadru legal pentru degradarea padurilor”
La randul lor, WWF Romania si Coalitia de Mediu considera ca unele amendamente, introduse de-a lungul dezbaterilor in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor, vor crea cadrul legal pentru degradarea padurilor Romaniei.
Organizatiile de mediu au atras atentia, la sfarsitul anului trecut, printr-un comunicat, asupra anumitor propuneri de modificare/completare a Codului Silvic, care, odata aadoptate, vor avea un impact negativ asupra gestionarii padurilor din România.
Noul Cod Silvic incalca flagrant principiile unei gospodariri durabile a padurilor, pe care tara noastra si le-a insusit pâna acum. Se va permite, astfel, exploatarea posibilitatii de produse lemnoase aferenta celor 10 ani de aplicare a prevederilor amenajamentului in 8, 4 sau chiar intr-un singur an (singurul factor limitativ fiind practic posibilitatea absorbtiei pe piata a masei lemnoase). Se va da unda verde pentru epuizarea padurilor României, pentru a raspunde cererii tot mai mari de masa lemnoasa. Vom asista, astfel, la abdicarea de la Principiul solidaritatii intre generatii„, potrivit comunicatului de presa, transmis de organizatiile de mediu la finele anului 2012.