Greenpeace avertizeaza ministrii ca nu sunt in vacanta la Bali

La inceputul celei de-a doua saptamani de discutii in cadrul conferintei de la Bali, Greenpeace avertizeaza ca guvernele trebuie sa actioneze impreuna daca vor ca aceasta intalnire sa fie un succes.

„Astazi, la Oslo, IPCC si fostul vicepresedinte Al Gore vor primi premiul Nobel pentru pace pentru eforturile lor de a atrage atentia asupra urgentei stiintei climatice. Guvernele stiu ca daca nu actioneaza in problema schimbarilor climatice, costurile ecologice, sociale si economice vor fi imense”, a declarat Shane Rattenbury, reprezentanta Greenpeace International.

O copie a strategiei canadiene arata o intentie deliberata de a bloca negocierile. Japonia pare sa aiba un plan similar, sustine Greenpeace. Organziatia se asteapta, insa, ca Australia, desi este prea devreme, sa preia rolul de lider in cadrul negocierile odata cu ratificarea Protocolului de la Kyoto.

Tarile in curs de dezvoltare au o atitudine constructiva, ceea ce reprezinta lucrul de care aveam nevoie, noteaza Greenpeace. „Pana la sfarsitul acestei saptamani, vrem sa vedem o intelegere care sa recunoasca nevoia de mentinere a cresterii temperaturii pana in 2 grade Celsius. Lipseste, insa, cineva care sa preia rolul de lider in aceasta chestiune”, se precizeaza intr-un comunicat Greenpeace.

„Nu vrem sa vedem ministrii cum vin aici cu discursuri pe care le-au scris acum doua saptamani. Vrem sa-i vedem ca-si sufleca manecile si fac munca pe care trebuia sa o faca reprezentantii lor saptamana trecuta”, a declarat Shane Rattenbury.

Una dintre problemele cheie este reducerea emisiilor provenite de la defrisari cu 20%. „Vedem dezvoltarea unei scene de crima aici la Bali”,a declarat Rattenbury. „Majoritatea guvernelor privesc padurile doar ca o sursa de venit. Daca nu se schimba atitudinea vom vedea o crima a climei”, a adaugat reprezentanta Grenepeace.

Referitor la intalnirea ministrilor de Finante de la Bali, Shane Rattenbury a facut un apel la acestia sa finanteze revolutia energetica de care are nevoie lumea pentru a combate schimbarile climatice. „A investi intr-un viitor pe baza de electricitate regenerabila va duce la economisirea a 180 de miliarde de dolari anual in Statele Unite si reducerea la jumatate a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2030”, a declarat Sven Teske, reprezentantul Greenpeace in domeniul energiei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri