Cand mergem la cumparaturi avem tendinta sa achizitionam o multitudine de lucruri inutile, pe care ulterior le aruncam. Pentru fabricarea acelor articole se folosesc tone de resurse, care, de cele mai multe ori, nu ajung sa fie reciclate. Producatorii utilizeaza fibre nesustenabile, precum bumbacul tratat chimic, care necesita 25% din totalul de pesticide folosite la nivel global, si poliesterul, care este un derivat din petrol.
Procesul de vopsire a materialelor genereaza cea mai mare risipa de apa din industria textila. Este recomandata cumpararea produselor care au culoarea naturala a fibrelor folosite. Pentru vopsirea fibrelor se folosesc clor, crom si alti poluanti care ajung apoi in mediu, punand in pericol viata fermierilor, procesatorilor, dar si a celor care poarta hainele.
- 7 dintre cele 15 cel mai des folosite pesticide in culturile de bumbac sunt cunoscute a fi cancerigene pentru om
- Incercati sa cumparati haine fabricate din fibre organice. La cumpararea unui tricou si a unei perechi de jeans realizate din bumbac organic nu mai ajung in natura cel putin 150 de grame de fertilizatori, pesticide si ierbicide.
- Puteti adauga consumul de combustibil pe lista cu motive pentru care sa nu cumparati blanuri naturale. Pentru a realiza o jacheta din blana artificiala este nevoie de 1,2 litri de petrol, iar pentru a face aceeasi haina din blana animala se consuma 83 de litri de petrol. Daca doar 10% dintre cele trei milione de articole vestimentare realizate din blana naturala vandute anual in Statele Unite ar fi inlocuite de produse care nu implica blana de niciun fel, s-ar economisi, in medie, 9 milioane de litri de petrol si ar fi salvate cinci milioane de animale.
- Acordati o sansa hainelor second-hand! Haine din moda anilor ’40-’90, se gasesc in magazinul on-line second-hand www.vintageboutique.ro.