Green (R)Evolution: Reciclarea este o prioritate nationala

Reciclarea devine o prioritate si o sursa de profit importanta atat pentru operatorii economici, cat si pentru economia nationala, a aratat Calin Istratoiu, director Directia Reciclarea Materialelor din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) in deschiderea conferintei Green (R)Evolution, organizata de Green Report, care a avut loc marti la Crowne Plaza.

Acesta a subliniat ca protejarea mediului costa, iar banii trebuie suportati de catre cetateni si autoritati. Problema identificata de acesta este ca nici cetatenii, dar nici autoritatile nu-si inteleg rolul. "Unii cetateni nici nu inteleg ideae de deseu. Nu inteleg ca este, de fapt, si o resursa", a spus oficialul MEF.

Lipsa de informare si constientizare atat a populatiei, cat si a factorilor de decizie este problema identificata de catre participantii la primul panel al conferintei Green (R)Evolution, Servicii de salubritate.

Ministrul Mediului Attila Korodi a aratat, in concordanta cu participantii la panel, ca si in Romania deseurile vor deveni o sursa reala de profit si a aratat ca responsabilitatea pentru realizarea unui sistem de colectare, separare si reciclare a deseurilor la nivel national cade atat pe agentii economici cat si pe autoritatile locale. "Genul acesta de conferinte este foarte util intrucat managementul deseurilor a depasit frontierele normativelor europene si a ajuns sa se confrunte direct cu realitatea romaneasca", a declarat Korodi.

"Subiectul deseuri suscita un interes deosebit probabil pentru ca Romania produce o cantitate impresionanta de deseuri, adica 364 milioane tone pe care trebuie sa le gestionam. Marea majoritate a deseurilor provin din minerit. Este bine sa vorbim si despre deseurile electrice si electronice unde ministerul nostru are un proiect important – Marea Debarasare. Este bine sa vorbim si de ambalajele, constructiile care devin deseuri, si de constructiile care produc deseuri importante", a declarat ministrul Mediului.

"Imi doresc sa nu mai vad deseuri depozitate ilegal si deseuri care pot fi reciclate la groapa de gunoi. Exista o veriga slaba in problema gestionarii deseurilor, si anume autoritatile locale care pana in 2010 au de atins, totusi, tine clare. Abaterile de la aceste tinte vor atrage penalitati foarte mari. Portitele pentru iesirea din legalitate trebuie evitate. Solutiile trebuie adaptate conditiilor locale" , a adaugat Attila Korodi.

In ce priveste profitul din deseuri, invitatii au fost rezervati. "Exista profit, dar foarte mic, nu ca in alte domenii. Prea mic pe langa serviciile pe care le oferim si deocamdata suntem obligati sa facem investitii majore", a declarat Bogdan Constantinescu, marketing manager Urban.

"Ar trebui sa se profite de pe urma deseurilor de la producatori pana la societatile care ofera servicii in domeniul gestionarii deseurilor", a declarat, la randul sau, Mihaela Petcu, director general Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Green (R)Evolution – cel mai important eveniment pe deseuri al anului

Peste 20 de reprezentanti ai autoritatilor si ai sectorului privat din domeniul mediului au luat cuvantul la cel mai important eveniment al anului pe problema deseurilor, organizat de Green Report, Green (R)Evolution – Deseurile, ca sursa de profit, marti, la Crowne Plaza, Bucuresti.

Partenerii acestui eveniment sunt Ecomaster Servicii Ecologice, Asociatia Eco Tic, Asociatia Environ, CTE Trailers, Asociatia Recolamp si Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, presedintele Fondului de Mediu, Mihai Toti, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman sau directorul general al ANPM, Mihaela Petcu se numara printre oficialii care vor dezbate profitabilitatea deseurilor in tara noastra.

De asemenea, reprezentantii celor mai importante companii de pe piata romaneasca a deseurilor au participat la dezbaterea Green Report. Printre acestia se numara Bogdan Constantinescu, manager marketing Urban, Cristina Bogdan, general manager AVE Wastemanagement Romania, Ilie Ciuclea, director general Supercom, Romulus Ilie, director general Ecomaster Servicii Ecologice, Cristian Pocol, director general Stena DTM si Odiviu Crisu, director Ecogreen (Lafarge). De asemenea, vor lua cuvantul Valentin Negoita, presedintele Eco Tic, Andrei Orban, presedintele Environ, Raul Pop, director general Recolamp si Mihaela Serban, consilier de mediu Asociatia RoRec.

Green (R)Evolution reprezinta primul eveniment, prima dezbatere orientata spre obtinerea unor rezultate concrete. Intrebari si raspunsuri, dezbateri si solutii pe baza carora autoritatile si sectorul privat pot imbunatati colaborarea. Green (R)Evolution are ca scop si identificarea solutiilor tehnice, legislative, fiscale si de finantare necesare dezvoltarii sectorului. Nu in ultimul rand, prezentarea unor modele de succes si posibilitatea cunoasterii unor potentiali parteneri de afaceri reprezinta motive pentru a va inscrie la eveniment.

spot_img

Ultimele știri