La intrebarea: Guvernul va taxa pungile de plastic cu 0,2 RON de la 1 ianuarie 2009. Este o masura benefica pentru mediu? Variantele de raspuns au fost:
– da, pentru ca pungile platite nu vor mai fi aruncate
– da, insa suma este prea mica
– nu, pungile trebuie interzise
– nu, masura nu are niciun rost
33,7% dintre cei care au votat considera ca masura nu este benefica pentru mediu si ca pungile trebuie interzise, 26,1%dintre votanti spun ca masura este buna, dar suma este prea mica, 24,5%dintre respondenti sustin ca masura este benefica pentru ca pungile platite nu vor mai fi aruncate, iar 15,7%spun ca masura nu are niciun rost. Total 249 voturi.
Urmatorul pas: educatia la scoala
O masura asteptata de mult timp (de catre ecologisti). Daca nu se poate cu vorba buna… Taxati-i la buzunar. La cat de hapsane sunt hipermarketurile nu vor mai da nicio punga gratis. Poate asa arinii patriei nu vor mai arata ca pomii de Craciun, impodobiti cu toate pungile. Urmatorul pas este obligativitatea inva –
tamantului ecologic
scoli (poate chiar de la clasele primare) !BRAVO! (Andi Costea)
Strictul necesar
Pentru inceput tot e ceva. Macar nu vor mai lua oamenii decat cate pungi au nevoie, nu si pentru acasa cateva. Succes in continuare! (Klaus)
Hoti de plastic
Aceasta taxa ar trebui sa-i ingrijoreze pe producatori si pe vanzatori. Consumatorul este indiferent in fata acestei taxe, si nu cred ca „pungile platite nu vor mai fi aruncate”. Ele vor fi aruncate in continuare, si probabil ca solutia ar fi obligarea intr-un anume fel a producatorilor sa foloseasca ambalaje biodegradabile. Pentru cei ce nu sunt la curent, acum se primesc spre reciclare si PET-uri sau diferite deseuri plastice, asadar, inca o problema ar fi rezolvata, daca hotii de fier vechi s-ar reprofila spre aceste categorii, simple si legale. (Cristian Angeru)
Mic pas inainte
Ce se intampla la hipermarket? Primesti 5 pungi moca la cumparaturi in medie, pe care scrie Cora, Carrefour, Real etc. Publicitate in primul rand, iar clientul multumit ca poate lua si cateva pungi asa in plus pentru orice eventualitate. Cu noua reglementare: 0.2 lei/ Punga nu schimba prea mult situatia. Ar trebuie interzise. In acest fel clientul ar veni cu punga de rafie sau alta plasa. E oricum un mic mic pas inainte, semn ca cei care lupta pentru mediu au castigat o mica mica batalie. (Daniel Zlatea)
Pretul corect
Trebuie inlocuite, nu interzise. Daca s-ar oferi un pret bun pe plastic reciclat (PET-uri, ambalaje) se vor gasi intotdeauna oameni sa le adune si sa-si cum pere astfel o paine. Asta-i calea sa eliminam cat mai multe din mediu. PET-urile cand se vor scumpi? Pe civilizatie si bun simt ce pret se va pune? Sa amen de ze
politia (ca si-asa nu e niciodata cand ai nevoie de ea) cativa oraseni care vin in padurile de pe Valea Praho vei, cand ii vede ca pleaca si lasa mormanul de gunoi in urma lui… Niste pungi deranjeaza? Sa fim seriosi… (Geanina)
Pungi de hartie
Din pacate nu cred ca aceasta masura va avea rezultate spectaculoase. Sunt tari in care la unele magazine pungile din plastic costa, iar la altele nu. Probabil asa se va intampla si la noi, in ciuda ta xei. Iar taxa este foarte mica. Daca o punga costa cel putin 1 leu poate era ceva. Varianta folosirii pungilor din hartie ar fi una buna, in conditiile in care acestea ar fi din hartie reciclata acolo unde nu este imperios necesar sa fie din celuloza pura. Nu stiu daca numai supermarketurile sunt obligate sa afiseze aceasta taxa, sau la fel va fi in toate magazinele? De exemplu in multe magazine de unde cumperi haine, de exemplu, ti se da o punga. Din plastic. Probabil costurile unei pungi de hartie ar fi mai mari decat in cazul pungilor de plastic. Poate ar fi bine daca magazinele ar fi motivate (financiar) sa foloseasca pungile de hartie in locul celor din plastic, sau sa foloseasca o cantitate mai mica de pungi de plastic. (Mihaela Hristea)
Taxe pentru marii poluatori
Nu sunt alocate taxe de poluare marilor poluatori – vezi ArcelorMital Steel Galati (fostul SIDEX SA Galati) – in schimb cei care nu au putere financiara (conducatorii de autoturisme) trebuie sa plateasca taxa de poluare. Consider ca marii poluatori ar trebui sa fie solidari cu platitorul de rand pentru ca foloseste un mijloc de transport considerat obiect de lux, desi dragii nostri guvernanti nu asigura nici fluxul continuu cu emisii reduse de poluanti al mijloacelor de transport si nici un transport in comun ecologic ritmic, civilizat si fara frica
agresarii fizice/verbale sau de hotii de buzunare. (Andrei Soreanu)
Taxe necesare
Parerea mea este ca intr-o tara normala taxele sunt facute sa ajute/dezvolte un anumit domeniu asa ca ideea taxelor nu este rea mai ales ca atunci cand este vorba de bani oamenii devin mai atenti. Important este ca totul sa fie facut cu responsabilitate (valoarea taxei si utilizarea banilor) asa ca poate consultam un neamt pentru asta. Perspectiva de a deveni ca o Elvetie este incantatoare, dar trebuie sa vedem ca se fac lucruri marete nu pasi marunti si pentru asta trebuie gandit un proiect mare, cum spunem noi intre colegi ,,sa te doara dintii” sau sa sim ti la ficati. Ceva colosal ca pe urma sa putem mentine prin pasi marunti ceea ce s-a realizat prima data. Poate ca visez prea mult, dar personal simt nevoia sa se cheltuie sume fabuloase pentru imbunatatirea calitatii mediului. (Narcisa Glaman)
Fara rable
Personal as agrea o taxa modica anuala in functie de nivelul euro (desi am o masina cu taxa v1.0), ar rezolva problema ilegalitatii cu UE si alte vraji, plus ca se poate pune si pentru Dacii si alte rable pre-decembriste (locale sau aduse ulterior la mana a doua). Astfel cei care polueaza cel mai mult adica cei cu non-euro se hota rasc mai repede sa-si schimbe rabla sau sa o caseze (pentru ca vor plati din ce in ce mai mult). De asemenea, ar fi o idee ca aceasta taxa sa se uneas ca in impozitul auto (pentru a usura colectarea), eventual si cu rovinieta. (Georgian Starluc)
La intrebarea Sunteti de acord cu eliminarea taxei de poluare pentru autovehicule? Variantele de raspuns au fost:
– da, pentru ca era o taxa abuziva si prost calculata
– nu, pentru ca va afecta finantarea proiectelor de mediu
– nu ma intereseaza
55,3%dintre cei care au raspuns s-au pronuntat in favoarea elimi narii taxei intrucat era o taxa abuziva si prost calculata, 39,8% dintre votanti au spus ca nu sunt de acord cu eliminarea taxei pentru ca afecteaza finantarea proiectelor de mediu, iar 4,9%dintre cei care au raspuns sondajului au spus ca nu ii intereseaza.
Total 123 voturi.
Pentru ca ne pasa de parerile cititorilor nostri, „Green Report” pune la bataie doua pagini de dezbateri. Cei interesati sa-si prezinte sugestiile gasesc temele de discutie propuse de echipa noastra pe www.green-report.ro Ne puteti scrie pe adresa: Bucuresti, Vasile Lascar nr. 8, ap. 20 sau pe mail, pe adresa redactie@green-report.ro