Green Business Index (GBI) va oferi asistenta companiilor din Romania pentru a se alinia normelor comunitare de responsabilitate sociala corporatista. In contextul in care Comisia Europeana va impune integrarea sustenabilitatii in politicile interne ale companiilor, GBI a proiectat deja un set de servicii de consultanta menite sa eficientizeze utilizarea resurselor si sa minimizeze impactul asupra mediului.
In functie de rezultatele raportate de companii se vor genera ghiduri personalizate de bune practici, iar la final utilizatorii serviciilor GBI vor obtine maximizarea profitului, intarirea pozitiei pe piata si imbunatatirea performantei de mediu.
In noua ”Comunicare referitoare la CSR” publicata pe 25 octombrie anul acesta, Comisia Europeana le impune companiilor cu peste 1000 de angajati sa adopte standardul ISO 26000. Acesta este standardul pentru responsabilitate sociala si dezvoltare sustenabila si este aplicabil tuturor organizatiilor din sectoarele publice si private din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Pe scurt, contine o serie de indrumari referitoare la principiile si practicile de responsabilitate sociala.
Prin decizia Comisiei, CSR-ul inceteaza a mai fi voluntar si isi largeste aria de acoperire, ajungand sa cuprinda nu doar relatiile cu angajatii sau comunitatea, ci si principiile de construire a unui sistem economic sustenabil. Dorind sa restabileasca increderea in economia europeana, Comisia a stabilit mai multe domenii de actiune pentru a-i ajuta pe toti actorii implicati in domeniul CSR:
- elaborarea unei Directive care va face raportarea de CSR obligatorie cel putin pentru companiile listate la bursa, companiile de stat si fondurile de investitii sau alte institutii financiare
- revizuirea Directivelor referitoare la Achizitiile Publice, cu accent pe includerea criteriilor sociale si de mediu
- suplimentarea fondurilor pentru proiecte de educatie si training in CSR
- monitorizarea companiilor europene cu peste 1000 de angajati
- dezvoltarea de catre statele membre a unui mecanism de imbunatatire a strategiilor nationale in domeniul CSR
- crearea unor platforme CSR adresate mai multor industrii, care sa reuneasca firmele, angajatii si stakeholderii acestora
- initierea unui program de premii europene pentru parteneriatele de CSR intre companii si alti stakeholderi
- desfasurarea de sondaje de opinie pentru a determina increderea in companii si atitudinea fata de CSR
Conform Comunicarii Comisiei, Responsabilitatea Sociala a Companiilor (CSR) este redefinita drept Responsabilitatea companiilor pentru toate tipurile de impact pe care il au asupra societatii”. In acest sens, “companiile trebuie sa aiba un proces formal prin care sa integreze preocuparile sociale, de mediu, etice, sau ale consumatorilor in strategia si in operatiunile lor de afaceri, in stransa colaborare cu stakeholderii si cu obiectivul de a maximiza crearea de valoare pentru actionari si stakeholderi, dar si pentru societate in ansamblu, si de a identifica, preveni si rezolva posibilele consecinte negative pe care acestea le-ar putea avea.
In Romania,la nivel declarativ companiile au deschidere in privinta adoptarii unui model de business sustenabil, insa la nivelul actiunilor concrete majoritatea reclama costurile si lipsa cointeresarii prin politici fiscale, conform concluziilor Raportului Green Business Index 2011.
Totusi, GBI poate contribui major la schimbarea atitudinii agentilor economici. Pe langa evaluarea performantei de mediu si clasificarea pe care o face in randul companiilor mai mult sau mai putin responsabile fata de mediu, GBI ar putea deveni si un partener de formare si asistenta.
In acest sens, Green Business Index, singurul instrument gratuit de evaluare a responsabilitatii de mediu a companiilor romanesti, va lansa o serie de servicii de consultanta proiectate sa raspunda concret si prompt cerintelor pietei autohtone.
Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution, ne-a explicat in ce constau noutatile GBI 2012. “Vom oferi unui pachet de produse de consultanta pentru imbunatatirea performantei de mediu, care indirect va creste performanta financiara. Pe scurt, cei interesati vor afla cum se poate obtine mai mult profit investind in mediu si in oameni.
Intr-o prima etapa expertii GBI vor evalua gratuit companiile, pe baza unor standarde internationale de performanta de mediu. Ulterior impactul intreprinderilor asupra mediului va fi cuantificat prin indicatori, iar rezultatele vor fi insumate intr-o analiza SWOT pentru fiecare dintre cele 7 categorii GBI, si comparate cu recomandarile UE in aceste domenii.
Informatiile astfel generate vor fi folosite pentru a genera o analiza personalizata pentru fiecare companie participanta in parte. Evaluarea va tine cont si de dimensiunea economica a firmei si vor fi aplicate criterii de departajare si in functie de cifra de afaceri si numarul de angajati.”