Grecia

Text de Oana Neneciu

  • Hidroenergia a fost dintotdeauna importanta pentru Grecia, iar pietele pentru energie eoliana si sistemele solare termale au crescut in ultimii ani. Energia geotermala este, de asemenea, o sursa populara de energie.
  • Capacitatea totala instalata de energie eoliana in Grecia in 2008 era de 990 megawati, in crestere cu 13% fata de 2007, adica 3,7% din totalul cererii de energie electrica a tarii. Tinta Greciei in ceea ce priveste productia de energie eoliana este de 3.370 megawati pana in 2010.
  • Centralele hidroelectrice de mare capacitate se mentin pe locul intai in clasamentul producatorilor de energie provenita din resurse regenerabile.
  • Pentru biocombustibili au fost stabilite urmatoarele tinte nationale: 0,7% in 2005, 3% pana in 2007, 4 procente pana in 2008, 5 procente pana in 2009 si 5,57% pana in 2010.
  • Politicile generale relevante pentru promovarea energiilor din surse regenerabile includ reducerea a 20% din taxe pentru instalarea sistemelor rezidentiale de energie verde. Grecia a introdus mecanisme pentru stimularea investitiilor in energii regenerabile. Cel mai important este mecanismul tarifelor
    fixe pentru energie regenerabila, care a fost introdus inca din 1994 si reglementat prin Legea Tarifelor fixe, aprobata in 2007. Tarifele sunt acum diferite in functie de tehnologiile utilizate si este oferita o garantie a tarifului fix de 12 ani incepand cu intrarea in functiune a sistemului, cu posibilitate de prelungire pana la 20 de ani.
  • Tinta in ceea ce priveste productia totala de energie provenita din surse regenerabile pana in 2010 este de 14,45 terawati (inclusiv centralele hidro de capacitate mare). Pentru a atinge aceasta tinta, capacitatea instalata a fermelor de vant ar trebui sa fie de 3.193 megawati.
  • Grecia se afla printre primele 50 de state ale lumii cu cea mai mare cantitate de dioxid de carbon industrial. Problemele de poluare ale Greciei sunt consecinta inactiunii totale fata de protejarea mediului in perioada dezvoltarii industriale trepidante din anii ’70, o dezvoltare necontrolata, dublata si de o expansiune rapida a zonelor urbane.
  • Grecia detine 54 de metri cubi de resurse regenerabile de apa, 81 de procente fiind utilizate in agricultura si alte 3 procente in industrie. Orasele Greciei produc aproximativ 3,5 milioane tone de deseuri solide pe an.
  • 2.700 de kilometri patrati de padure, livezi de maslini si ferme agricole au fost distrusi in incendiile din vara lui 2007. Desi incendiile au fost partial provocate intentionat si partial din neglijenta, cele trei valuri de caldura din vara lui 2007 au contribuit substantial la extinderea focului. Seceta severa si temperaturile de peste 40 de grade Celsius n-au avut precedent in istoria moderna a Greciei.
     
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri