Gordon Brown le cere britanicilor sa nu mai iroseasca mancarea

Economisirea alimentelor va deveni pentru britanici la fel de importanta ca economisirea energiei, informeaza The Guardian. Un raport guvernamental a aratat ca peste 4 miliarde de tone de alimente sunt aruncate in fiecare an.

Premierul Gordon Brown lanseaza acest apel in prima zi a summit-ului G8 din Japonia. Criza alimentara si cresterea preturilor la energie vor domina discutiile dintre liderii mondiali.

„Daca vom reusi sa scadem pretul alimentelor trebuie sa facem ceva si pentru a rezolva cererea inutila. Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a reduce risipa de mancare care costa fiecare gospodarie din Marea Britanie opt lire sterline pe saptamana”, a declarat Gordon Brown.

Premierul britanic va cere si un moratoriu pentru unii biocombustibili, care sunt invinovatiti pentru adancirea crizei alimentare globale. Gordon Brown se va baza pe concluziile a doua rapoarte, unul dintre ele realizat de cabinetul premierului.

Acest raport avertizeaza ca preturile alimentelor au crescut dramatic dup ace au fost stabile timp de 20 de ani. Cauzele sunt diverse: recolte sarace, pretul ridicat al energiei din transport si agricultura, biocombustibili si cresterea cererii globale de cereale.

40% din recolta poate fi pierduta inainte de a fi consumata din cauza procesarii, depozitarii si transportului inadecvat in tarile in curs de dezvoltare. Raportul arata ca, in Marea Britanie, populatia saraca este cea mai afectata de preturile ridicate.

Kirtana Chandrasekaran, reprezentantul organizatiei Friends of the Earth, a declarat ca este inspaimantator ca G8 promoveaza politici care duc la criza alimentara. Acesta a precizat ca tarile sarace trebuie sa produca recolte pentru a se hrani si nu pentru a furniza combustibil sau hrana pentru animalele tarilor bogate.

Raportul va duce si la regandirea unei parti importante a politicii de mediu britanice. Vor fi clar mentionate culturile daunatoare de biocombustibili si va fi criticata politica americana in acest caz.

Autorii raportului incurajeaza investitiile in biocombustibilii produsi din trestia de zahar sau alte surse non alimentare ca biomasa.

Gordon Brown va sustine la G8 si problema investitiilor in productia africana de alimente. Si ceilalti lideri mondiali prezenti la summit, ca Angela Merkel sau George Bush, sustin necesitatea solutionarii crizei alimentare.

Sute de protestatari au tinut demonstratii impotriva reuniunii G8. Ei cer ca G8 sa fie dizolvat si ca masuri urgente sa fie luate impotriva crizei climatice si alimentare.

spot_img

Ultimele știri