Google va investi sute de milioane de dolari in comercializarea la scara larga a energiilor alternative

Google Inc va investi sute de milioane de dolari in proiecte ample de comercializare a energiilor alternative care au, in mod obisnuit, probleme in a obtine finantare, a anuntat Dan Reicher, director pe initiative energetice si climatice in cadrul Google.

Gigantul sustine ca va investi masiv in cercetarea noilor tehnologii verzi si in companii din domeniul energiilor regenerabile in scopul dezvoltarii la scara larga a tehnologiilor care sa duca pretul energiei alternative sub nivelul celui al carbonului.

„Sunt multe tehnologii care ajung la stadiul de pilot si par promitatoare, dar sunt foarte dificil de finantat putinele proiecte comerciale care le dezvolta”, a declarat Dan Reicher, citat de Reuters. „De obicei, finantatorii spun: „intoarce-te cand demonstrezi asta la scara larga””, a adaugat directorul Google. Etapa dintre dezvoltarea unei tehnologii si realizarea ei la scara larga este denumita, in termenii industriei, „Valea mortii”, a mai spus Reicher.

Directorul Google a mai spus ca exista firme care finanteaza cu zeci de milioane de dolari dezvoltarea noilor tehnologii, dar acest lucru nu este de ajuns pentru a construi o centrala termala pe baza de energie solara, de exemplu. „Aici intervine Google”, a adaugat Reicher.

„Cand te apuci sa contruiesti un proiect la scara larga in lumea energiei, trebuie sa te astepti la o investitie de sute de milioane sau chiar peste pragul de un miliard de dolari. Deci suntem foarte constienti de Valea Mortii”, a explicat acesta.

Google s-a angajat deja sa finanteze cu 20 de milioane de dolari infiintarea unor firme de cercetare a energiei solare si a energiei eoliene la mari inaltimi. De asemenea, compania analizeaza posibilitatea unor investitii in firme cu sisteme geotermale avansate, care genereaza energie prin pomparea apei in stanci calde din subteran.

„Am ajuns la aceste trei tehnologii pentru ca noi credem ca pot reduce costurile, pot fi competitive carbonului si se pot produce la scara larga”, a declarat Dan Reicher.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri