Compania Rosia Montana Glod Corporation (RMGC) sustine ca, potrivit legii minelor, orice actualizare a Planului de Urbanism General (PUG) pentru comuna Rosia Montana trebuie sa tina cont de proiectul minier al societatii.
Precizarea facuta de reprezentantii companiei, joi, vine ca replica la un comunicat dat publicitatii de Asociatia Alburnus Maior in care se preciza ca in cadrul unei sedinte de Consiliu Local se va dezbate la Rosia Montana oportunitatea actualizarii PUG-ului.
Vicepresedintele pe probleme juridice al RMGC, Nicolae Suciu, spune ca o astfel de hotarare a Consiliului Local "inseamna incalcarea mai multor dispozitii legale prin care in zona concesionata pentru activitati miniere orice alte activitati cu exceptia celor legate de minerit sunt restrictionate".
In cazul de fata, RMGC este titularul licentei de concesiune, spun reprezentantii companiei. Pe de alta parte, cei de la Alburnus Maior sustin ca "aceasta licenta a fost obtinuta prin transfer de la Minvest Deva si a prevazut exploatarea unui mic perimetru de la Rosia Montana – masivele Carnic si Cetate – activitate de exploatare care de altfel s-a incheiat la solicitarea RMGC in iunie 2006".
Primarul comunei Rosia Montana, Virgil Narita, a declarat ca, in opinia sa, reactualizarea PUG-ului ar trebui facuta dupa alegeri de noul Consiliu Local, el nefiind de acord cu discutarea acestui punct acum. Potrivit celor de la Alburnus Maior, peste o suta de petitii au fost inaintate de localnici din Rosia Montana prin care se solicita adoptarea de catre Consiliul Local a unui PUG actualizat care sa permita pe teritoriul comunei Rosia Montana dezvoltarea de activitati, servicii si infrastuctura incompatibile cu proiectul minier, cum ar fi cele in agricultura, servicii, turism etc.
Recent, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de Asociatia Alburnus Maior impotriva unei sentinte a Tribunalului Alba si a modificat in parte aceasta hotarare in sensul admiterii exceptiei de nelegalitate pentru doua hotarari adoptate in 2002 de Consiliul Local Rosia Montana si care se refereau la planuri de urbanism.
Potrivit celor de la Alburnus Maior, prin cele doua hotarari ale Consiliului Local Rosia Montana date in iulie 2002 localitatea a fost declarata zona industriala exclusiv rezervata proiectului minier propus de Gabriel Resources.
Planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana au fost finantate integral de catre RMGC si supuse aprobarii Consiliului Local cu scopul de a permite demararea obtinerii autorizatiilor proiectului minier, interzicand in acelasi timp realizarea oricaror alte activitati economice la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat.
Astfel a fost schimbat statutul localitatii Rosia Montana din zona rezidentiala in zona industriala. Aceste planuri de urbanism au blocat orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor, deoarece s-a interzis construirea de noi imobile, inclusiv pe proprietati private, au aratat cei de la Alburnus Maior.
Majoritatea consilierilor locali care au votat respectivele planuri se aflau la data respectiva in conflict de interese datorita faptului ca ei sau rudele lor erau angajati ai RMGC, sustine Asociatia Alburnus Maior.
RMGC a anuntat in decembrie 2007 un plan de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana, proces suspendat in septembrie.
Compania a cheltuit pana in prezent pentru acest proiect minier peste 300 de milioane de dolari. Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.