Noul ghid alimentar al Canadei încurajează consumul de legume și mesele în familie

Ministerul Sănătății din Canada a publicat noul ghid alimentar în care îi îndeamnă pe cetățeni să aleagă o dietă pe bază de fructe, legume și cereale, să bea mai multă apă și ia mai multe mese în familie. În plus, stabilește un standard pentru instituții și factori de decizie.

farfurie canada

Canada a publicat prima dată un ghid alimentar în 1942 pentru că malnutriția era atât de răspândită, încât recrutarea soldaților care ar fi trebuit să lupte în Cel De-al Doilea Război Mondial devenise foarte dificilă. Ghidul original a fost conceput pentru a determina oamenii să mănânce mai mult, dar și să respecte rațiile de mâncare primite în timpul războiului (de aici și cele patru categorii de alimente, de la tipurile de alimente care erau distribuite).

Noul ghid alimentar, publicat în 2019, a renunțat la piramida clasică a alimentelor și a înlocuit-o cu o imagine mult mai ușor de ținut minte: o farfurie pe jumătate plină cu fructe și legume, un sfert cu alimente bogate în proteine (nuci, năut, tofu, somon, vită) și un alt sfert cu cereale integrale (orez brun, orez sălbatic, quinoa).

A doua parte se adresează atât consumatorilor, cât și instituțiilor și factorilor de decizie și recomandă minimizarea cantităților din anumite băuturi și alimente, cum ar fi băuturile carbogazoase și pe bază de cofeină, cele alcoolice și produsele cu multă sare și grăsimi saturate.

vegis.ro

„Dacă cei care fac regulile în spitale, școli, centre comunitare și alte instituții publice și private ar urma indicațiile din acest ghid, am avea un mediu care te încurajează să mănânci sănătos”, comentează jurnaliștii de la The Globe and Mail.

A treia secțiune, și poate cea mai interesantă, îi încurajează pe canadieni să acorde mai multă atenție felului în care mănâncă. „Mâncatul sănătos înseamnă mai mult decât mâncarea pe care o consumi”, scrie în capitolul care vorbește despre dezvoltarea abilității de a găti.

Oamenii sunt îndrumați să gătească mai des de la zero, să iasă la restaurant mai rar și să mănânce în familie sau între prieteni. Părinții sunt încurajați să îi învețe pe copii să gătească și să ceară introducerea cursurilor de gătit în școli. Acest capitol încurajează cititorii să acorde atenție analizării etichetelor produselor, să fie sceptici în legătură cu marketingul alimentelor și să reducă risipa alimentară.

A patra secțiune vorbește despre cum lucrurile de mai sus pot fi implementate și cum mâncatul sănătos poate deveni mai accesibil tuturor locuitorilor. Potrivit UNICEF, un copil canadian din șase este afectat de insecuritatea alimentară, în timp ce Canada se află pe locul 37 din 41 privind accesul la alimente nutritive.

ghid alimentar canada

„Nu trebuie să fie complicat, prieteni. Trebuie doar să fie nutritiv și, îndrăznesc să spun, distractiv”, a fost mesajul ministrului Sănătății, Ginette Petitpas-Taylor.

Autorii ghidului au refuzat să țină cont de studiile realizate de industria alimentară deoarece acestea țintesc creșterea vânzărilor, și nu sănătatea populației. De exemplu, unele reclame difuzate în Canada încurajează privitorii să bea două pahare de lapte pe zi (în loc de apă) și să consume cel puțin două linguri de ulei de rapiță zilnic.

spot_img

Ultimele știri