Gestionarea deșeurilor: ADRBI consultă companiile și ong-urile

Chemare la acțiune într-un nou program dedicat dezvoltării durabile a gestionării deșeurilor, destinat autorităților locale, companiilor, institutelor de cercetare, universităților și organizațiilor non-guvernamentale din regiunea București – Ilfov.

Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) inițiază un nou proiect Interreg Europe, intitulat CLEAR CITIES [Orașe Curate, n.red], dedicat îmbunătățirii sistemelor de gestionare a deșeurilor în municipiul București și județul Ilfov.

Proiectul se concentrează pe aducerea împreună a administrațiilor publice, companiilor private, universităților, institutelor de cercetare și ONG-urilor, cu scopul de a găsi soluții inovatoare pentru provocările actuale din domeniul managementului deșeurilor.

Obiectivele proiectului

CLEAR CITIES reunește orașe și regiuni din Spania, Țările de Jos, Suedia, Italia, Slovenia, România și Bulgaria cu diferite niveluri de expertiză în fiecare etapă, care cuprinde ciclul de viață al gestionării deșeurilor și își propune să îmbunătățească politicile de gestionare pentru a stabili modele mai eficiente, cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Conceptul abordează toate cele cinci faze ale gestionării deșeurilor:

  • generare,
  • colectare,
  • transport,
  • tratare,
  • eliminare.

Pentru a atinge acest obiectiv conform cu agenda de neutralitate climatică a Uniunii Europene pentru 2050, actorii implicați vor lucra împreună la identificarea, schimbul și punerea în aplicare a bunelor practici axate pe:

  • încurajarea reducerii deșeurilor și a reciclării de la sursă în gospodării și întreprinderi
  • promovarea reducerii emisiilor și a eficienței operaționale în colectarea și transportul deșeurilor

„CLEAR CITIES se diferențiază de restul proiectelor în care suntem parteneri în cadrul obiectivului politic Interreg Europe <<O Europă mai verde>> deoarece vizează toate cele 5 faze din ciclul de gestionare a deșeurilor. Este un proiect prin care ne dorim să punem la aceeași masă toți stakeholderii preocupați de managementul deșeurilor, care să practice învățarea prin punerea în comun de informații și să împărtășeasă bune practici alături de partenerii externi din Spania, Olanda, Suedia, Italia, Slovenia și Bulgaria. Este un bun prilej de formare și transformare de cunoștințe în practici cuantificabile și în acord cu viziunea europeană despre mediu”, a declarat Daniel Popescu, șeful Departamentului Dezvoltare și Asistență Programe, ADRBI.

Contextul actual

Regiunea București-Ilfov se confruntă cu dificultăți semnificative în privința infrastructurii de colectare a deșeurilor.

În contextul creșterii demografiei urbane și a volumului de deșeuri generate pe cap de locuitor, este vital să se depună eforturi mai mari pentru a reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi a populaţiei.

Consumul echilibrat de resurse vizează promovarea dezvoltării economice durabile în toate regiunile, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor de reciclare din pachetul privind economia circulară, în conformitate cu Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, respectiv Planurile de Gestionare a Deșeurilor pentru Municipiul București și județul Ilfov, aprobate în anul 2021.

Un raport al Curții de Conturi din 2022 a subliniat că în această zonă există un singur depozit de deșeuri activ, în comuna Vidra, iar colectarea separată nu este implementată la scară largă.

Proiectul CLEAR CITIES își propune să sprijine administrațiile și companiile locale să îmbunătățească aceste procese.

Apel la acțiune

ADRBI invită toate părțile interesate – administrații locale, companii de profil, ONG-uri, universități și institute de cercetare să se alăture grupului de stakeholderi al proiectului.

Cei interesați pot trimite un e-mail la contact@adrbi.ro, menționând în subiect „Înscriere stakeholder – proiect CLEAR CITIES”.

Această inițiativă reprezintă o oportunitate de a dezvolta soluții inovatoare, transformând provocările actuale ale gestionării deșeurilor în oportunități de creștere și dezvoltare sustenabilă, aliniate cu viziunea europeană pentru orașe mai verzi, mai durabile și mai reziliente.

Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov intenționează să formeze grupul de actori interesați care să pună pe masa discuțiilor toate problemele pe care le-au identificat în sferele lor de acțiune.

ADRBI ne-a transmis:

„Consultările sunt realizate de Autoritatea de Management, nu de noi. Prin proiect, practic, noi doar punem acești actori la masa de discuții, le arătăm exemple de bune practici din regiunile partenerilor și, ulterior, în momentul în care, prin Programul Regional, sunt lansate apeluri de finanțare pe axa prioritară specifica managementul deșeurilor, contribuim la influențarea acestor ghiduri în funcție de problemele identificate de la actorii locali. Suntem un facilitator între actorii locali și Autoritatea de Management și, totodată, un organism de formare, de inspirație pentru bune practici testate și care funcționează. Furnizăm idei și soluții prin prisma schimbului de experiențe, nu servicii.”

În urma acestor consultări, instrumentul de politică va fi modificat și adaptat la nevoile identificate. Ghidurile viitoare, redactate pentru proiecte de inovație în domeniul managementului deșeurilor, vor fi modificate astfel încât să faciliteze accesul la finanțările viitoare disponibile.

„Ghidurile sunt în curs de redactare, tocmai de aceea munca noastră de teren este de a culege niște nevoi/așteptări comune ale grupului pentru a le putea consemna în ghiduri Autoritate de Management. Unul dintre obiectivele proiectului și al programului Interreg Europe este de a influența instrumentul de politică, în cazul nostru Programul Regional, în beneficiul aplicanților.” – mai spun reprezentanții ADRBI

Startul proiectului a fost dat la începutul lunii mai (an curent) și se va desfășura pe o perioadă de 6 semestre [3 ani, n.red].

„În fiecare semestru va avea loc câte o întâlnire cu grupul de actori locali precum și o întâlnire interregională din semestrul 6 unde toți partenerii se vor întâlni la București. Proiectul se întinde pe 4 ani, cei 3 sunt de implementare propriu-zisă și ultimul de follow-up.” – clarifică ADRBI

În cadrul întâlnirilor dintre ADRBI și actorii interesați, vor participa 5 parteneri din Spania, Țările de Jos, Suedia, Italia, Slovenia care vor împărtăși din experiența lor atât modelele lor de succes, cât și ce nu a funcționat.

„Există schimb de experiență continuu, oportunitatea de deplasări Ro-parteneri, întâlniri on-line si diseminare continuă, dar doar în semestrul 6 vor fi prezenți în București partenerii externi cu stakeholderii lor.

Grupul ne dorim să rămână același, desigur, toți cei care își doresc să se alăture pe parcurs sunt bine primiți. Toți actorii regionali identificați vor face parte dintr-o comunitate interregională.” – adaugă ADRBI

 

Notă: Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) este o organizație neguvernamentală, non profit, cu personalitate juridică, de utilitate publică, înființată în anul 1999, care funcționează în baza Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România. Activitatea de bază a ADRBI este reprezentată de oferirea de servicii specifice către administrația publică locală și sectorul privat, în scopul dezvoltării Regiunii București-Ilfov.

#managementuldeseurilor #economiecirculara #reducereadeseurilor #orasecurate #implicarecomunitara #innovationinwaste #greeninitiatives #wastemanagement #clearcities #europeanfunds #interregeurope

spot_img

Ultimele știri