Germania intentioneaza sa construiasca in urmatorii 10 ani mai multe centrale pe carbuni si pe gaze naturale cu o capacitate totala de 10.000 de megawati, potrivit bloomberg.com.
Centrala de 2.200 MW, langa Koln
Acest proiect debuteaza cu o centrala pe carbuni, construita de catre grupul energetic RWE. Cu o capacitate de 2.200 megawati, centrala de langa Koln va putea sa asigure energie electrica pentru 3,4 milioane de gospodarii.
Hotararea a fost luata, deoarece energia eoliana si solara, aflate in centrul planurilor Germaniei de a reduce productia nucleara si a emisiilor de gaze cu efect de sera, nu pot asigura electricitate stabila.
„Carbunele, cel mai poluant carburant”
Printre cei care dezaproba aceste masuri, se afla si Dieter Helm, profesor de politica energetica de la Universitatea Oxford. Acesta spune ca, prin initiativa a cancelarului german Angela Merkel, emisiile de gaze cu efect de sera vor creste si mai mult, deoarece carbunele este cel mai poluant carburant.
"Agenda Angelei Merkel incurajeaza inlocuirea energiei nucleare cu cea pe baza de combustibili fosili, cel mai poluant carburant, responsabil pentru o mare parte din cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera din lume, din 1990 pana azi", a declarat Dieter Helm.
Renuntarea la energia nucleara, 335 miliarde euro
Dupa dezastrul de la Fukushima, Japonia, din 2011, Angela Merkel a anuntat oprirea celor mai vechi centrale nucleare din Germania si a pornit negocierile privind abandonarea energiei nucleare civile.
Majoritatea celor 17 reactoare vor fi scoase din functiune pana la sfarsitul lui 2021, iar ultimele 3, cele mai noi, vor functiona pana la sfarsitul lui 2022. Oprirea definitiva a celor 17 reactoare nucleare germane pana in 2022 reprezinta practic o revenire la calendarul fixat la inceputul anilor 2000 de coalitia social-democratilor si ecologistilor.
Germania va trebui sa cheltuiasca aproximativ 335 miliarde de euro (486 miliarde de dolari) pentru a dezvolta sursele alternative de energie ca urmare a renuntarii la energia nucleara. Costurile includ majorarea capacitatilor de productie de energie alternativa si adaugarea acestora la reteaua de transport.
E.ON investeste intr-o termocentrala pe huila la Braila
De cand cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca va dezactiva reactoarele nucleare in urmatorii ani, consumul de carbune a crescut cu 4,9%, iar principalii producatori de energie electrica, RWE si E.ON AG, evita gazele naturale ca alternativa de productie a electricitatii, din cauza costurilor ridicate.
Si E.ON Romania a anuntat cu catva timp in urma ca decizia finala de investitie in construirea unei noi termocentrale pe huila, la Braila, va fi luata cel tarziu anul viitor. Investitia in noua termocentrala de la Braila este estimata la 1,4 miliarde euro, iar din acest proiect mai fac parte Enel si Termoelectrica.
Potrivit lui Frank Hajdinjack, director general al E.ON Romania, aceasta investitie ar putea fi una dintre cele mai mari din sectorul energetic, iar viitoarea termocentrala ar urma sa aiba o capacitate estimata de 800 MW. Compania de proiect, Braila Power, va realiza o actualizare a studiului de fezabilitate si a raportului de evaluare si va face demersuri pentru obtinerea tuturor licentelor, permiselor si autorizatiilor necesare acestei investitii.
Compania de stat Termoelectrica si consortiul format din E.ON Kraftwerke GmbH si Enel au semnat la 18 iunie 2008 Memorandumul de Intelegere pentru construirea termocentralei de tip Greenfield de la Braila.