Germania este in pragul crizei gunoiului

Germanii produc prea putin gunoi pentru a-si hrani instalatiile de incinerare, informeaza EarthTimes.

Din 2005, de cand legislatia care interzice ducerea deseurilor netratate la gropile de gunoi, au fost construite instalatii de incinerare in toata tara, caldura obtinuta fiind folosita fie pentru incalzirea apei, fie pentru producerea electricitatii.

„De fapt, deseurile au fost redirectionate catre instalatiile de incinerare”, a explicat economistul Christoph Partisch de la Banca Dresdner din Frankfurt. Deseurile solide constituie acum o alternativa de combustibil ieftin si au devenit un material dorit de catre proprietarii de centrale energetice pe baza de deseuri pentru ca, nu numai ca acestia primesc bani pentru incinerare dar si un venit sigur din vanzarea energiei produse.

Conform legislatiei germane, aceste centrale sunt libere sa emita dioxid de carbon pentru ca nu folosesc combustibili fosili. Rezultatul acestei situatii este o cerere mare de deseuri solide pentru alimentarea centralelor.

Locuintele din Germania produc anual 14 milioane tone de deseuri solide, fara a se pune la socoteala deseurile din plastic, sticla, hartie si ambalaje, care sunt colectate separat si reciclate.

Dar cele 68 de instalatii de incinerare din tara au o capacitate anuala de 18 milioane tone. Pe langa aceste centrale mai sunt si instalatiile mici care functioneaza pe baza de combustibil refuzat (RDF), care este facut prin uscarea si presarea gunoiului, obtinandu-se o substanta care arde aproape la fel de bine ca deseurile lemnoase.

Astfel, Germania ar putea fi in curand lovita de o competitie acerba pentru gunoi, care ar putea deprecia preturile.

Federatia Industriei Germane de Salubritate arata ca inca 100 de noi fabrici de incinerare se vor construi in toata tara in viitorul apropiat.

In aceasta situatia, Germania a anuntat ca va prelua din Italia 160.000 tone de deseuri si a acceptat 6 milioane tone de deseuri de la tarile vecine.

spot_img

Ultimele știri