Un grup de oameni de știință propun implementarea unor proiecte de geoinginerie în Groenlanda și Antarctica care ar putea încetini topirea ghețarilor.
Propunerile, publicate în revista științifică Nature, ar putea amâna inundațiile catastrofale cauzate de creșterea nivelului mării pe fondul topirii zonelor polare, care vor lovi locuri dens populate aflate la altitudine joasă, cum ar fi Bangladesh, Japonia și Olanda.
Deși costurile proiectelor se ridică la miliarde de dolari, cercetătorii amintesc că daunele cauzate de inundații vor costa trilioane de dolari anual dacă încălzirea globală continuă să crească în ritmul actual.
Cercetătorii au explicat că geoingineria este o soluție care a fost neglijată până acum, însă care ar putea ajuta la încetinirea topirii ghețarilor pentru secole, câștigând timp pentru gestionarea încălzirii globale.
„Geoingineria ghețarilor a primit puțină atenție în jurnale. Majoritatea oamenilor presupun că nu este fezabilă și că este indezirabilă pentru mediul înconjurător. Noi nu suntem de acord.”
Printre ideile propuse se numără:
- Construirea unor insule artificiale în fața ghețarilor din Antarctica pentru a îi consolida și a le limita colapsul, pe măsură ce gheața se topește.
- Construirea unui zid înalt de 100 metri de-a lungul unui fjord cu lățimea de 5 kilometri aflat la capătul ghețarului Jakobshavn, în vestul Groenlandei. Acesta ar reduce accesul apei marine calde care erodează baza ghețarului.
- Înghețarea apei de la baza ghețarilor pentru a preveni topirea lor și deplasarea către mare.
Fiecare dintre aceste propuneri aduce cu sine riscuri, iar cercetătorii recomandă evaluarea atentă a acestor tipuri de proiecte, în special impactul asupra ecosistemelor, însă subliniază că cel mai mare risc în momentul actual este să nu luăm niciun fel de acțiune.