GE Energy, divizia de energie a General Electric, va anunta in curand semnarea unui contract cu dezvoltatorul de capacitati de productie din surse eoliene Good Energy, pentru livrarea de echipamente pentru doua parcuri eoliene cu o putere totala de circa 250 MW, a declarat luni directorul executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu, in cadrul unei mese rotunde organizate cu ocazia Forumului Regional de Energie FOREN.
Potrivit acesteia, dezvoltatorul detine patru amplasamente pentru realizarea de parcuri eoliene, pentru doua dintre fiind deja realizate masuratorilor, fiind primul proiect de acest gen autorizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
’Suntem in faza avansata de semnare a contractului prin care vom livra catre Good Energy 100 de turbine eoliene din productia noastra pentru anul 2009. Finantarea este asigurata de un fond de investitii britanic’, a precizat oficialul GE Energy.
Aceasta a precizat ca firma pe care o reprezinta este interesata sa participe la orice fel de proiect pe piata de energie din Romania pentru care poate oferi tehnologie si a purtat discutii cu toti investitorii care au planificate realizari de capacitati de producere a energiei pe piata din Romania, cum ar fi Alro, Energy Holding sau Electrabel.
’Pe langa echipamentele de producere a energiei din surse eoliene, putem asigura tehnologie integrata inclusiv pentru grupurile mici de reglaj pe gaze, necesare pentru echilibru, intrucat resursa eoliana este fluctuanta. Tehnologiile pe care le livram pot ajunge in 10 minute de la zero la o sarcina de suta la suta’, a precizat Neagu.
Reprezentantii companiei au aratat ca, in ultimii trei ani, investitiile General Electric in Romania, Bulgaria si Republica Moldova s-au ridicat la 500 milioane dolari. Vanzarile aferente anului trecut au atins valoarea de 400 milioane dolari cu 200 la suta mai mult decat in 2006. Din aceasta valoare, Romania a avut o pondere de 80 la suta, Bulgaria – 19 la suta, iar Republica Moldova – unu la suta.
Intrebati care este bugetul de investitii in acest an, reprezentantii companiei au mai spus ca GE nu are un buget limitat privind investitiile sau achizitiile.
La finele lunii martie, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris, declara ca, in acest an, ar putea fi pus in functiune un parc de centrale eoliene cu capacitate totala de 250 MW, in Dobrogea
Opris afirma ca investitorii in centrale eoliene care vor construi si capacitati de reglaj al productiei de energie vor fi favorizati pentru acordarea autorizatiilor de catre reglementator.
Potrivit acestuia, incepand cu 2005, odata cu intrarea in vigoarea a schemei de certificate verzi pentru incurajarea productiei de energie regenerabila, din ce in ce mai multi investitori doresc sa realizeze astfel de capacitati de productie.
"Dupa doi ani de masuratori, in aceasta perioada ne confruntam cu o avalansa de cereri pentru instalarea de centrale eoliene. ANRE a autorizat pana acum instalarea unor capacitati eoliene de 300 MW in Dobrogea, insa cererile la Transelectrica depasesc 1.500 de MW, cat este limita de flexibilitate", spusese Opris.
Potrivit acestuia, va fi infiintata o comisie tehnica, formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Transelectrica si ANRE, care va decide criteriile de acordare a autorizatiilor pentru centralele eoliene.
"Pana acum, primul venit a fost primul servit, dar, de acum incolo, trebuie introduse criterii suplimentare. Astfel, investitorii care, pe langa centralele eoliene, vor detine si centrale de reglaj al productiei de energie vor fi favorizati", mai declarase Opris.
Acesta a precizat ca, de regula, pentru un MW de energie eoliana trebuie sa existe 0,9 MW in alte capacitati de productie, cum ar fi cele pe baza de gaze naturale, care sa poata fi pornite in cazul in care resursele eoliene nu sunt suficiente.
La finele lunii martie, Petrom anunta ca termocentrala care va functiona pe platforma rafinariei Petrobrazi va fi construita de consortiul General Electric – Metka, valoarea contractului depasind 400 milioane euro.
Consortiul va construi si va preda la cheie centrala de producere a energiei electrice si a aburului in ciclu combinat, constructia propriu-zisa urmand sa inceapa la finele anului 2009, iar termocentrala sa fie pusa in functiune la finele anului 2011.
Astfel, Petrom isi propune ca, la nivelul anului 2012, sa furnizeze circa 8-9 la suta din productia de electricitate a Romaniei.