Raspunderea si buna guvernanta in afaceri fac parte din principiile economiei verzi, iar fara transparenta in comunicare si asumarea responsabilitatii proportional cu impactul asupra mediului si comunitatii nu se poate vorbi de dezvoltare sustenabila.
Un pas in aceasta directie il reprezinta Green Business Index (GBI), un instrument autohton de raportare a sustenabilitatii, unic pe piata din tara noastra.
De trei ani, GBI monitorizeaza initiativele verzi din sectorul de afaceri romanesc si realizeaza anual un top al companiilor verzi din Romania, in care sunt prezentate companii in diferite stadii de “inverzire” a afacerilor lor.
Obiectivitatea si acuratetea evaluarii companiilor sunt asigurate prin raportarea la indicatori de performanta de mediu similari celor din Initiativa Globala de Raportare (GRI) si ISO 26000, standardul international de responsabilitate sociala corporatista. Aceste criterii de evaluare sunt clar comunicate pe site-ul proiectului GBI, pentru a asigura transparenta analizei, care merge dincolo de o simpla jurizare si nu ia in considerare componenta de marketing.
Astfel, Green Business Index masoara an de an sustenabilitatea companiilor din Romania, axandu-se pe raportarea de mediu, iar incepand din 2012, foloseste indicatori de performanta de mediu. Mai mult decat atat, GBI urmareste sa combata greenwashing-ul, primul pas al evaluarii companiei constand in verificarea conformitatii cu normele de mediu in vigoare.
Dupa ce expertii GBI (in domeniul protectiei mediului si administrarii afacerilor) examineaza datele furnizate de companiile respondente, fiecare dintre acestea beneficiaza de un raport gratuit de evaluare a responsabilitatii de mediu. Materialul contine reprezentari grafice ale indicatorilor de performanta de mediu, repere ale sustenabilitatii.
Tot din acest an, s-a lansat prin Green Business Index si un set de servicii de raportare a sustenabilitatii in domenii-cheie in care activitatea companiilor se intersecteaza cu mediul natural si interesele comunitatii. In plus, expertii GBI ofera recomandari de imbunatatire a performantei de mediu.
Sapte chestionare de analiza a sustenabilitatii
Includerea in topul GBI este conditionata de completarea cel putin unuia dintre cele sapte chestionare de analiza a sustenabilitatii, care abordeaza domenii relevante atat pentru protectia mediului, cat si pentru administrarea eficienta a afacerilor: dezvoltare sustenabila, impactul asupra mediului, transport sustenabil, utilizarea resurselor, starea cladirilor, managementul deseurilor si achizitii verzi.
Chestionarele au fost construite de echipa de management a proiectului GBI si echipa de experti de mediu cu expertiza relevanta in domeniile analizate. De asemenea, GBI apeleaza constant la un panel de experti pentru consultanta suplimentara.
Transport sustenabil
Chestionarul “Transport sustenabil” urmareste construirea unui profil al companiei din punctul de vedere al sustenabilitatii activitatilor de transport, strans legate de eficiența economica si responsabilitatea sociala. In acest sens, sunt analizate modurile si mijloacele de transport din cadrul companiei, cu impact direct si indirect asupra mediului, dar si eficienta sistemelor de management al mobilitatii.
Chestionarul contine 17 intrebari si este impartit in 6 sectiuni care trateaza moduri de transport, caracteristicile parcului auto, politica de transport sustenabil, managementul transportului, combustibili, transport marfa si calatori. Pe scurt, elementele de analiza includ atat elementele economice, cat si cele ecologice si sociale.
Utilizarea resurselor
Chestionarul GBI 2012 „Utilizarea resurselor” urmareste masurarea amprentei ecologice a companiilor din Romania, iar analiza se axeaza pe eficienta utilizarii resurselor naturale, tehnologice, umane si financiare.
Chestionarul contine 35 de intrebari si este impartit in 9 sectiuni care trateaza apa, energia, combustibilul, materiile prime, resursele umane, birotica si papetaria, solul, resursele financiare si productia.
Starea cladirilor
Chestionarul GBI 2012 “Starea cladirilor” analizeaza caracteristicile cladirilor in care isi desfasoara activitatea companiile, evidentiind consumurile energetice specifice pentru incalzire, apa calda, iluminat, ventilatie mecanica si climatizare.
Chestionarul “Starea cladirilor” contine 18 intrebari si este impartit in 5 sectiuni: date generale despre cladiri, surse si tehnologii de alimentare cu energie, vechimea instalatiilor, contorizarea consumurilor si managementul energetic al cladirii.
Achizitii verzi
Chestionarul GBI 2012 “Achiziții verzi” urmăreste evaluarea modului în care companiile din Romania aplică în politica lor de achiziții principiile protecției mediului ambiant ca imperativ al dezvoltării durabile.
Chestionarul contine 15 intrebari, impartite in 4 sectiuni: politica de achiziții verzi, ecoeficiența, relațiile cu clienții si furnizorii, tipul achizițiilor verzi. Prin structura întrebărilor, grila de punctaj si ponderea alocată fiecărei întrebări, chestionarul este astfel construit incat sa permită o evaluare obiectivă a atitudinii față de mediu a companiilor.
Managementul deseurilor
Chestionarul GBI 2012 “Managementul Deseurilor” analizeaza eficienta implementarii unui sistem de management al deseurilor in companiile din Romania, punand accent pe preocuparile de minimizare a cantitatilor generate.
Chestionarul contine 20 intrebari, impartite din 6 sectiuni: dinamica generarii deseurilor, metode de tratare, gestiune interna, relatia cu furnizorii si clientii, reduceri de costuri, managementul deseurilor industriale.
Citeste:
GBI, standard romanesc de sustenabilitate (I)
Peste 300 de companii inscrise in Green Business Index