Gazeta de Sud: Taxa pe deseurile din constructii

Solicitantii autorizatiilor de construire/demolare ar putea fi obligati sa achite la trezorerie 2% din valoarea estimativa a lucrarilor pentru indepartarea deseurilor rezultate.

Solicitantii autorizatiilor de construire/demolare vor fi obligati sa plateasca 2% din valoarea devizelor estimative ale lucrarilor intr-un fond de garantare pentru gestionarea deseurilor provenite din constructii, potrivit unui proiect de ordonanta de guvern aflat pana acum in dezbatere publica. Potrivit actului normativ mai sus-mentionat, titularul activitatii de constructii poate gestiona deseurile pe cont propriu sau poate incheia un contract cu operatori economici autorizati in domeniu sau cu serviciile publice de salubritate.

Deseurile din constructii trebuie colectate, sortate, valorificate si pregatite pentru reutilizare. Depozitarea acestora va fi interzisa. De asemenea, gestionarea deseurilor provenite din activatile de constructii trebuie prevazuta, in mod obligatoriu, in documentatiile tehnico-economice care stau la baza autorizarii lucrarilor de constructii.

Titularul activitatii de constructii are obligatii cum ar fi: sa respecte ierarhia deseurilor, sa tina evidenta cantitativa a diferitelor tipuri de deseuri, sa sorteze deseurile la locul de producere, sa predea deseurile reciclabile/valorificabile, provenite din activitatile de constructii, unor operatori economici autorizati pentru reutilizare, reciclare si/sau valorificare. Titularul poate reutiliza, valorifica sau recicla deseurile si prin mijloace proprii.

Foarte important este ca solicitantii unei autorizatii vor avea prin certificatul de urbanism obligativitatea obtinerii acordului de preluare a deseurilor de catre un operator economic autorizat sau de catre un operator de salubritate.

Alternativ, solicitantul poate prezenta documente justificative care sa demonstreze ca isi poate gestiona deseurile prin mijloace proprii. Acordul de preluare a deseurilor se exprima de catre operatorul economic in baza unei documentatii prin care se prevad cantitatea si codurile deseurilor provenite din activitatile de constructii in cauza.

Taxa contra autorizatie

Solicitantii unei autorizatii de construire/demolare trebuie sa stie ca actul li se va elibera numai dupa dovedirea achitarii procentului de 2% in trezorerie. Banii vor fi restituiti dupa ce titularul demonstreaza ca a rezolvat problema deseurilor. Daca titularul nu gestioneaza deseurile rezultate, banii din cont vor fi folositi de administratia locala pentru eliminarea deseurilor.

Cei care realizeaza lucrari in constructii, dar nu indeplinesc cerintele de mai sus risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei – pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 30.000 de lei – pentru persoanele juridice. Guvernul si-a propus ca reciclarea si reutilizarea deseurilor provenite din constructii sa ajunga de la minimum 15% in 2011 la 75% in 2020.

Radical fata de legislatia actuala in domeniu este ca dispare notiunea de depozitare pentru deseurile din constructii. „Pana acum, deseurile erau duse la depozitul ecologic de la Mofleni. Firmele de multe ori refuzau sa le transporte, intrucat cei de la depozit le voiau maruntite. In multe cazuri, oamenii spuneau ca le depoziteaza pe proprietatile lor. Ei riscau amenzi de 5.000 de lei – pentru depozitare necontrolata a gunoaielor“, a precizat Ileana Serban, comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri