Programul "Rabla" pentru tractoare a fost amanat din nou. Reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu sustin ca fermierii isi vor putea inlocui utilajele vechi cu altele noi in 2009.
OLT. Fermierii din judetul Olt care detin tractoare mai vechi de 12 ani ar putea sa si le schimbe cu unele noi in cadrul programului de casare. Anuntul a fost facut de reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) intr-o revista de profil. Dupa ce a fost amanat prima data pentru luna iulie din cauza ca rectificarea bugetara de la Fondul pentru Mediu intarzia sa apara, programul "Rabla" pentru tractoare a fost amanat din nou pentru luna august si apoi pentru septembrie. Nici de aceasta data nu s-au gasit banii necesari derularii sale. La vremea respectiva, Mihai Toti, presedintele AFM, a explicat ca prevederile legislative care reglementau functionarea programului de casare pentru tractoare au fost aprobate fara ca in bugetul pentru anul in curs al AFM sa fie prevazuti bani pentru derularea acestuia.
Esec
Programul "Rabla" pentru tractoare este reglementat prin Legea nr. 10/2008. El urmareste inlocuirea utilajelor uzate, mai vechi de 12 ani, cu unele noi, care au un nivel de poluare mai mic. Potrivit prevederilor legislative, programul ar urma sa se desfasoare pe parcursul mai multor ani prin alocarea din Fondul pentru Mediu a unei sume de 21 de milioane de lei. El ar fi trebuit sa inceapa anul acesta. In cadrul lui, in 2008, trebuia retrase din exploatare peste 1.200 de tractoare uzate.
Program inoperational
Ajunsi spre sfarsitul anului, oficialii AFM au decis ca programul nu se mai poate desfasura. "Banii pentru desfasurarea programului de stimulare a reinnoirii parcului national de tractoare nu sunt nici in prezent evidentiati in cuprinsul bugetului propriu de venituri si cheltuieli, astfel ca el este inoperational", a declarat Toti pentru o revista cu profil agricol.
Anul acesta, agricultorii din Olt nu se vor mai putea inscrie in cadrul programului "Rabla" pentru tractoare. Reprezentantii AFM apreciaza ca el va fi demarat la inceputul anului viitor. Potrivit unor statistici oficiale, in Romania exista 175.000 de tractoare, dintre care aproximativ 60% sunt uzate.