Gazeta de Sud: Opt depozite de gunoi trebuie desfiintate

Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Gorj sustine ca gropile de gunoi nu corespund normelor europene si ca trebuie sa fie inchise, semnandu-se un protocol cu autoritatile locale in acest sens. Depozitele de gunoi care trebuie desfiintate se afla in localitatile: Targu Jiu, Rovinari, Bumbesti Jiu, Turceni, Novaci, Motru, Ticleni si Targu Carbunesti.

Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj, a spus ca groapa de gunoi a municipiului Targu Jiu, care se afla in zona Voinigesti, trebuia inchisa inca din anul 2004. Aceasta functioneaza si in prezent, desi nu are autorizatie de mediu, pentru ca nu a existat alta solutie pentru depozitarea deseurilor.

Lucrarile de amenajare a depozitului ecologic din Targu Jiu nu au inceput

Municipiul Targu Jiu ar fi trebuit sa beneficieze din aceasta toamna de o groapa ecologica de gunoi la standardele Uniunii Europene. Societatea austriaca UEG a castigat licitatia organizata de Primaria Targu Jiu privind concesionarea serviciului de salubrizare si s-a angajat sa construiasca o groapa ecologica pentru depozitarea gunoiului menajer, precum si o statie de sortare. Cu toate ca aceasta groapa ecologica trebuia data in folosinta in aceasta perioada, pana in prezent nu au inceput nici macar lucrarile de constructie.
Reprezentantii primariei si cei ai firmei austriece motiveaza ca obtinerea avizelor necesare dureaza prea mult si din aceasta cauza s-a intarziat inceperea lucrarilor.

Gheorghe Fometescu a precizat ca UEG a depus documentatia pentru obtinerea acordului integrat de mediu in vederea inceperii lucrarilor de constructie a depozitului ecologic. Fondurile necesare pentru aceasta investitie se ridica la aproape 59 de milioane de lei, in timp ce lucrarile de inchidere a depozitului existent vor mai costa aproximativ 600.000 de lei.

Potrivit reprezentantilor APM Gorj, in prezent se afla in derulare sapte proiecte de gestionare a deseurilor finantate prin programul PHARE al Uniunii Europene. Printre acestea se numara: implementarea unui sistem de colectare selectiva si amenajarea statiei de transfer in zona oraselor Turceni, Rovinari si Novaci, precum si infiintarea unei zone de turism ecologic in zona montana Runcu-Pestisani.

Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Sud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri