Gazeta de Sud: Invazie de tantari in Banie

Craiovenii se plang ca sunt terorizati de tantarii care au aparut in numar foarte mare in oras, desi, de la inceputul anotimpului cald, in municipiu au avut loc doua actiuni de dezinsectie. Precipitatiile si umiditatea sunt cauzele care au dus la inmultirea insectelor.

Precipitatiile abundente si umiditatea ridicata au favorizat, in ultima perioada, inmultirea a tantarilor in Craiova. Cu toate ca in municipiu au avut loc doua etape de dezinsectie in decursul unei luni, populatia se plange ca se confrunta cu o „invazie“ de insecte, intre care cele mai suparatoare sunt tantarii. „Salturile de la o extrema la alta a temperaturilor si precipitatiile abundente au favorizat o explozie a vegetatiei si implicit a larvelor de tantari, care s-au inmultit rapid. De la inceputul verii si pana in prezent am efectuat dezinsectia, in oras, de doua ori. Efectul substantelor a fost estompat de ploi. Vom derula in intervalul urmator si cea de-a treia etapa de dezinsectie, daca ne lasa vremea“, a precizat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate Craiova.

Cele mai mari probleme sunt in portiunile cu multa vegetatie si ochiuri de apa, cum ar fi parcurile, mlastinile si zonele limitrofe apelor, unde tantarii isi depun ouale si in decursul unei saptamani apar sute si chiar mii de insecte mature. In aceeasi situatie sunt blocurile ale caror subsoluri sunt inundate, ele reprezentand un real focar. „Este o adevarata amenintare. Nu am mai vazut asa ceva, seara vin roi, nu poti rezista muscaturilor. Mai stateam dupa-amiaza pe banca, in gradina blocului. Acum nu mai pot. Si cred ca au suferit si transformari. Pe mine m-au muscat de fata si de mana si mi s-a umflat, iar mancarimea nu dispare. In casa mai dai cu solutii, mai pui pastile, dar afara nici nu stiu daca au facut dezinsectie“, s-a plans Corina Sandulescu, locatara in cartierul 1 Mai.

Unii dintre administratorii blocurilor din Craiova sustin ca in „propria ograda“, adica la subsolurile blocurilor din asociatie, fac dezinsectie din trei in trei saptamani. In caz contrar, ii paste o amenda din partea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj. „Chiar azi (ieri – n.r.) am facut dezinsectia pentru ca ciclul de inmultire a tantarilor este la 21 de zile si periodic intervenim. Am incheiat contract cu o firma, altfel riscam sa fim amendati de Sanepid“, a spus presedintele Asociatiei 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.

Neplaceri… de sezon

Muscatura de tantar, pe langa faptul ca provoaca neplaceri din cauza mancarimii si umflaturii, poate aduce in organismul uman microbi. Tantarul poate transmite malaria. Din fericire, in zona noastra aceasta boala nu se transmite in mod frecvent in masa. „Toate insectele sunt fie transmitatori, fie purtatori de boli. Intr-adevar, ciupiturile tantarilor devin periculoase atunci cand zona se infecteaza. Acest lucru se poate intampla frecvent la copii. Ei se scarpina, isi fac rani, iar microbii patrund cu usurinta. Este recomandabil sa prevenim, sa folosim o solutie puternic mentolata, sa dam copilului haine deschise la culoare. In cazul in care muscatura s-a produs, este bine sa punem gheata, sa folosim solutii antihistaminice. Foarte important, niciodata nu se da cu alcool“, recomanda medicul de familie Aurora Bartan.

Ceea ce au remarcat si medicii specialisti este ca pacientii veniti la cabinetele de dermatologie prezinta umflaturi si roseata puternica accentuate de mancarime. „Am inteles de la colegii mei ca sunt situatii impresionante, ca si aspect, dar nu ceva ce nu poate fi tratat. In privinta dezinsectiei, municipalitatea are un plan de prevenire si combatere pe care Directia il supravegheaza pentru punerea in aplicare“, a precizat medicul Stefan Popescu, reprezentantul DSP Dolj.

spot_img

Ultimele știri