Gazeta de Sud: Galceava pentru spatiile verzi ale Craiovei

Tot mai multe spatii verzi din Banie, aflate in jurul blocurilor, sunt rase pentru construirea de case. Majoritatea au fost retrocedate fostilor proprietari, iar primaria are mainile legate.

Zilele trecute, am primit la redactie o sesizare din partea dr. Bogdan Petrica, un craiovean care locuieste in zona Unirea din centrul orasului. El ne semnala ca spatiul verde dintre blocuri urmeaza sa fie distrus de noii proprietari ai terenului, care ar putea ridica acolo o constructie. Dr. Petrica este nemultumit ca spatiul verde din Craiova se imputineaza pe zi ce trece si se intreaba cum este posibil ca fostii proprietari (probabil, despagubiti de vechiul regim cu apartamente) sa ridice case intre blocuri, cu acceptul primariei. „Intr-o dimineata, spre nedumerirea tuturor vecinilor mei, muncitori imbracati in haine cu portocaliu au inceput sa imprejmuiasca si sa transforme in santier ceea ce pentru noi era, de mai bine de 30 de ani, parcarea si zona verde din fata blocului. Tot ce putem sa facem este sa asistam neputinciosi cum pomii si plantele care sunt acolo de zeci de ani vor disparea. Am inteles ca este vorba de o retrocedare. Din cate stiu eu, cei care au avut case in aceste locuri au primit atunci apartamente in schimb, deci, o forma de despagubire. Probabil spatiul verde va fi inlocuit cu ceva din beton, de parca avem prea multe spatii verzi in oras…”, scrie dr. Bogdan Petrica in sesizare.

Din cate am aflat noi de la primarie, spatiul respectiv a fost retrocedat in baza Legii nr. 10/2001, iar proprietarele, Steliana Rodica Duta si Lucia Chiritescu, din Bucuresti, vor, deocamdata, sa imprejmuiasca terenul, pentru a nu aparea altceva in zona. Din pacate, acestea nu au fost ieri de gasit pentru a ne spune ce intentioneaza sa construiasca in zona.

Codasi la zone verzi

Din punct de vedere arhitectural, specialistii spun ca este o „prostie” faptul ca apar case intre blocuri. „Nu este in regula sa apara tot felul de case intre blocuri. Din pacate insa, proprietatea primeaza in aceste cazuri. Primaria Craiova da autorizatii de construire in astfel de cazuri, insa cu anumite conditii minime. Exista un regulament de urbanism, dar nu exista instrumente legale sa-i impiedici sa construiasca intre blocuri. Daca respecta regulamentul si conditiile minime impuse, nu ai ce sa le faci. Este insa o prostie din punct de vedere urbanistic sa construiesti acolo”, a declarat Radu Pappa, arhitectul-sef al Consiliului Judetean (CJ) Dolj.

Daca vorbim statistic, Craiova are doar doi metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, de 13 ori mai putin decat prevad normele UE. In spatiul comunitar, norma admisa este de 26 de metri patrati de verdeata pe cap de locuitor. In ultimii 20 de ani, in Banie, trei parcuri au fost retrocedate in totalitate: Madona Dudu, Craiovita si Cornitoiu, iar alte cateva au fost ocupate partial cu constructii. In total, exista planuri urbanistice de transformare a zonelor verzi in unele de construit pentru 80 de hectare de parcuri si alte cateva zeci de hectare de zone verzi cu diferite situatii juridice. In ultimii ani, primaria craioveana a aprobat pe banda rulanta proiecte de hotarari care transforma spatiul verde in zone construite. Singurele spatii verzi ale orasului, in afara de doua sau trei parcuri importante, sunt fasiile cu arbori si iarba dintre blocuri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri