Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gazeta de Sud: Flora si fauna Doljului, protejate de UE

Ciuperceni-Desa, Coridorul Jiului si Poiana Bujorului din Padurea Plenita au sanse sa intre pe lista ariilor europene protejate.

Incepand din acest an, reteaua de arii protejate din tara se extinde si la nivel european, in sensul ca un anumit procent din spatiul natural al Romaniei va fi inclus in reteaua europeana Natura 2000 pentru a-i asigura conservarea in timp.

"Scopul retelei Natura 2000 este sa opreasca declinul biodiversitatii prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase si periclitate specii si habitate de interes european", a declarat Catalin Florescu, seful serviciului Implementari Politici de Mediu (IPM) din cadrul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Dolj. Potrivit acestuia, in UE exista legislatie care stabileste ce specii de flora si fauna trebuie protejate prin Natura 2000. "Locurile in care se regasesc ele pot fi propuse drept situri Natura 2000", a adaugat Florescu.

Trei situri din Dolj propuse spre conservare

Acceptarea ca situri Natura 2000 se face de catre Comisia Europeana (in cadrul unor intruniri ale specialistilor europeni) din siturile propuse de Romania. Potrivit Ordinului 776/2007, in Dolj au fost identificate si aprobate de ministrul Mediului si Dezvoltarii durabile trei situri ce ar putea fi de interes comunitar – Situl Ciuperceni-Desa, Situl Coridorul Jiului (se intinde si in alte judete) si Situl Poiana Bujorului din Padurea Plenita. "Daca primesc avizul, dupa sase ani, aceste situri vor deveni arii speciale de conservare", a explicat Catalin Florescu.

Avantajele siturilor Natura 2000

Recunoasterea acestor zone la nivel european ca valori naturale deosebite va atrage dupa sine o serie de avantaje in mai toate domeniile de activitate. Astfel, pentru silvicultura va duce la atragerea finantarilor speciale pentru gestionarea padurilor cuprinse in situri Natura 2000. Pentru terenurile agricole pe care exista specii si habitate de importanta comunitara, administratorii lor vor primi plati compensatorii. In plus, proprietarii de terenuri extravilane situate in arii naturale protejate vor fi scutiti de plata impozitului.

Activitatile economice nu trebuie sa prejudicieze plantele si animalele

Pentru a beneficia de aceste avantaje, oltenii trebuie insa sa respecte anumite conditii. De exemplu, in siturile Natura 2000 sunt permise vanatoarea si pescuitul cu conditia ca acestea sa-si pastreze obiectul conservarii. "In cazul terenurilor agricole, folosirea intensiva nu trebuie sa duca la prejudicierea speciilor de plante si animale de interes comunitar, utilizatorii de terenuri fiind obligati sa asigure mentinerea habitatelor seminaturale si a speciilor vulnerabile prin masuri de management adecvate", a declarat Monica Mateescu, directorul ARPM Craiova.

In plus, potrivit legislatiei in vigoare, pentru orice activitate economica desfasurata in sit este obligatorie realizarea unui studiu de impact prin care sa se demonstreze ca aceasta nu va dauna speciilor ce se conserva in acel sit.

Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Sud

spot_img

Ultimele știri