Gazeta de Sud: Elevii din Pietrari protejeaza mediul

In luna septembrie se incheie derularea subproiectului pe teme ecologice „Sa calcam usor pe Pamant”, care s-a desfasurat la Scoala cu clasele I-VIII Pietrari. Subproiectul se incadreaza in Proiectul pentru Invatamant Rural si este in derulare la Scoala din Pietrari incepand cu luna ianuarie 2007. Obiectivul general a fost initierea de activitati comune elevi-profesori-comunitate in vederea formarii, dezvoltarii si consolidarii unor deprinderi si comportamente de tip ecologic si de protectie a mediului.

La baza desfasurarii activitatilor propuse in cadrul subproiectului a stat infiintarea cercului de geografie – ecologie, intitulat „Prietenii naturii”, la care sunt inscrisi 50 de elevi ai claselor V-VIII si 20 de elevi ai clasei a III-a, ce fac parte din grupul de initiativa. Acest cerc functioneaza in scoala inca din anul 2005, fiind infiintat de profesoara Crina Popescu. Activitatile care s-au desfasurat in cadrul subproiectului pe parcursul a noua luni au fost: „Sa calcam usor pe Pamant” (informare si diseminare privind subproiectul); „Mediul nu intra in vacanta” (activitate de colectare de materiale refolosibile si de realizare a unei expozitii in scoala cu obiecte ingenioase); „Saptamana curateniei in scoala noastra” (plantarea de flori si de arbusti ornamentali in curtea scolii); „Sanatatea planetei depinde de sanatatea padurii” (plantarea a 120 de puieti forestieri intr-o zona despadurita si prin colectare de mostre de roci si de material biologic, in vederea realizarii unor expozitii in scoala) si „Otasau, apa curata!” (ecologizarea unui sector al paraului Otasau, care strabate localitatea Pietrari, si prelevarea si analizarea unor probe de apa pentru efectuarea unor determinari chimice).

Printre alte activitati ale subproiectului se numara: „La specialisti acasa” (drumetie in Parcul National Buila-Vanturarita din Muntii Capatanii, impreuna cu membrii Asociatiei Kogayon, specialisti in biologie si geologie, studiindu-se flora, fauna si structura geologica a Masivului Buila); „In Muntii Apuseni” (Tabara Arieseni, cercetarea florei, faunei si structurii geologice a zonei, vizitarea Pesterii „Scarisoara” si a altor obiective din zona, colectarea de materiale geologice si biologice, fotografii si portofolii intocmite de membrii cercului); „Acum stim mai mult” (prezentarea rezultatelor obtinute in urma derularii subproiectului). La final, pentru copii se organizeaza un „Carnaval al naturii”.

De asemenea, s-a amenajat si o sala ce se afla in spatiul scolii, dar nu era utilizata in procesul instructiv-educativ. Aceasta sala, vechiul atelier scolar, este in prezent complet renovata si va fi dotata cu aparatura moderna pentru a putea fi utilizata atat in desfasurarea activitatilor de cerc, cat si in derularea altor actiuni instructiv-educative. In derularea activitatilor, coordonatorii subproiectului au primit sprijinul comunitatii locale din Pietrari.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud

spot_img

Ultimele știri