In cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat unele angajamente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, care afecteaza mediul inconjurator. Accentul s-a pus pe activitatea unitatilor de producere a energiei electrice care folosesc pentru ardere carbune si care, prin cantitatea si densitatea emisiilor produse, nu se incadreaza in parametrii stabiliti in normele europene. In Gorj, in aceasta categorie de poluatori au fost nominalizate cele doua complexuri energetice de la Turceni si Rovinari, a caror tehnologie invechita produce poluarea mediului.
CE Turceni, in faza de executie a instalatiilor de desulfurare
Pe 31 martie 2005, Romania a semnat acordul de imprumut cu Banca Japoniei pentru cooperare internationala in valoare de 261 de milioane de dolari pentru finantarea proiectului de reducere a poluarii la SC Complexul Energetic Turceni SA. Valoarea totala a proiectului era de 363 de milioane de dolari si are ca data-limita de executare anul 2011. Imprumutul este acordat pe o perioada de 40 de ani. Din surse proprii, SC Complexul Energetic Turceni va acoperi suma de 102 milioane de dolari si va administra imprumutul contractat.
Luna aceasta, SC Complexul Energetic Turceni a semnat contractul pentru executarea proiectului de reducere a poluarii la Termocentrala Turceni, cu Austrian Energy & Environmental & Co &KG, ce presupune montarea a patru instalatii de desulfurare la grupurile 3, 4, 5 si 6. Proiectul in valoare de aproximativ 220 de milioane de euro se va desfasura in perioada februarie 2008-martie 2013. Se preconizeaza ca in 40 de zile de la semnarea contractului sa inceapa lucrarile de organizare de santier. Instalatiile de desulfurare ce se vor monta impreuna cu instalatiile anexe de descarcare si prelucrare calcar, prelucrare si incarcare ghips, vor reduce concentratia de SO2 sub limita admisa de standardele Uniunii Europene, respectiv sub 400 mg/mc, se spune in comunicat.
SC Complexul Energetic Turceni SA, prin productia medie lunara de 550 GWh, acopera 11% din energia consumata in sistem, oferind la vanzare pe Piata Centralizata a Contractelor Bilateral cea mai mare cantitate de energie dintre toti producatorii.
CE Rovinari si-a stabilit prioritatile
Considerata un mare poluator al mediului inconjurator, Termocentrala Rovinari va reusi sa respecte termenele stabilite pentru Romania de catre Uniunea Europeana in ceea ce priveste reducerea emisiilor poluatoare. Directorul general Laurentiu Ciurel a purtat discutii cu reprezentantii consortiului Alstom Power Italia, Alstom Power Sweden si Energomontaj SA-SAEM, castigator al licitatiei de fabricare si montare a instalatiilor de desulfurare la grupurile energetice existente.
Proiectul se va ridica la suma de 165 de milioane de euro si se va realiza pe etape, pana in anul 2012. In acest an, SC Complexul Energetic Rovinari a imprumutat 80 de milioane de euro pentru proiectul de desulfurare. Alta investitie importanta in valoare de circa 23 de milioane de euro se va realiza din luna aprilie si va avea ca obiect modernizarea unor instalatii electrice.SC Complexul Energetic Rovinari va deveni in scurt timp unitate nepoluatoare, ale carei emisii de gaze cu efect de sera vor fi sub valoarea normelor europene admise.
Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Sud