Gazeta de Sud: Complexurile energetice, bune de plata pentru poluare

Complexurile Turceni, Rovinari si Craiova au depasit cu 444.000 pana la un milion de tone cota alocata de poluare, urmand sa plateasca pentru fiecare tona cate 25 de euro.

Deciziile luate de Comisia Europeana pe 26 octombrie 2007 de a reduce cota emisiilor de CO2 pentru Romania starnesc si astazi ample nemultumiri din partea producatorilor de energie electrica. Aflat ieri la o dezbatere pe tema finantarii proiectelor energetice, directorul general al Complexului Rovinari, Laurentiu Ciurel, a sustinut ca toate cele trei Complexuri Energetice – Turceni, Rovinari si Craiova – se confrunta cu probleme financiare pentru ca au depasit cu mult cota de emisii de carbon impusa de autoritati, costurile cu certificatele de poluator ridicandu-se la zeci de milioane de euro.

„Cele trei complexuri sunt subalocate cu un milion de tone de emisii poluante. Costul unui certificat de poluator este de 25 de euro, bani care nu sunt recunoscuti de ANRE in preturile energiei pe care o producem. Daca va trebui sa cumparam certificate, ne vom decapitaliza”, a declarat ieri Laurentiu Ciurel. Potrivit acestuia, pentru a putea obtine bani pentru investitii, complexurile energetice ar putea ori sa creasca pretul energiei, ori sa reduca productia.

CE Craiova va plati 26 de milioane de euro

La inceputul lunii septembrie, Ministerul Mediului a publicat lista cu emisiile de dioxid de carbon (CO2) realizate la nivelul agentilor economici in 2007. Principalii poluatori, companiile din domeniul energiei, au avut in general probleme in a se incadra in plafonul de certificate aferente emisiilor de CO2, alocat pentru anul trecut.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), colectate de la operatori pana pe 29 aprilie, Complexul Energetic Craiova a produs anul trecut 5,778 milioane de tone de dioxid de carbon, fata de 4,727 mililioane de tone care i-au fost alocate prin Planul National pentru 2007. Pentru diferenta de 1,051 milioane de tone, CE Craiova va trebui sa cumpere certificate de emisii, al caror cost total se ridica la peste 26 de milioane de euro.

In ceea ce priveste Complexul Energetic Rovinari, acesta a depasit alocarea cu aproximativ 646.000 de tone de dioxid de carbon, ceea ce il va costa 16,15 milioane de euro, iar Complexul Turceni a produs cu 444.018 tone de emisii de carbon mai mult, adica va da pe certificate peste 11 milion de euro. La toate aceste costuri se pot adauga alte sume pentru fiecare tona de emisii produsa peste limita daca rezultatele monitorizarii arata ca emisiile sunt mai mari decat certificatele pe care le are poluatorul. Potrivit propunerile de modificare a legislatiei in domeniu, fiecare tona de CO2 emisa suplimentar in 2007 va fi taxata cu 40 de euro, si cu 100 de euro, fiecare tona de CO2 emisa in 2008.

Guvernul sprijina Voestalpine

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Voestalpine sa obtina avizul parlamentului pentru ca proiectul combinatului siderurgic sa fie considerat de interes public national, inclusiv pentru exproprieri de terenuri, si sa sustina in fata Comisiei Europene strategia companiei privind emisia de poluanti.

„Guvernul va sprijini Voestalpine si strategia Voestalpine in fata Comisiei Europene in legatura cu alocarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera pentru proiect si va sprijini industria cu consum intens de energie in cadrul UE”, se precizeaza in memorandumul semnat miercuri.

Siderurgistii europeni cer permise gratuite

Organizatiile patronale din industria siderurgica europeana cer Comisiei Europene sa acorde gratuit certificate de emisii poluante catre companiile din industriile grele, pentru a proteja competitivitatea producatorilor din UE pe plan international. Federatia Metalurgistilor Europeni si Confederatia Europeana a Industriilor Fierului si Otelului considera ca proiectul de revizuire a Programului Tranzactiilor cu Emisii (Emission Trading Scheme – ETS), care plafoneaza cantitatea de dioxid de carbon pe care o pot emite companiile din industrie, ar trebui imbunatatit, pentru a asigura „un echilibru corect” intre masurile adresate schimbarilor climatice si competitivitatea industriei.

„Numai aceasta clauza (…) ar determina cresterea costurilor industriei cu miliarde de euro in urmatorii ani”, sustin federatiile, cu precizarea ca proiectul actual de lege ar impune o reducere a emisiilor de CO2 cu 35-40% pana in 2020, fata de nivelurile din 1990.

In Romania, sunt prezenti o serie de jucatori importanti in industria europeana si globala, printre care ArcelorMittal, Mechel sau TMK si, mai nou, compania austriaca Voestalpine.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri