Gazeta de Sud: Bani contra gunoi

Grimasele ministeriale si declaratiile autoritatilor doljene care deplangeau soarta Craiovei cu o goapa de gunoi cat judetul Dolj in coasta n-au avut nici un efect. La final, toti si-au strans mainile si au votat: gunoiul din cele 111 localitati ale Doljului va fi depozitat la Mofleni, in rampa care deserveste municipiul Craiova, conform masterplanului de deseuri care va fi gestionat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Ecodolj“.

Consiliul Judetean Dolj a aprobat saptamana trecuta actul aditional la contractul de asociere „Ecodolj“, in care se stipuleaza negru pe alb, la art. I: „Punerea la dispozitia Asocierii a depozitului conform existent la Craiova (Mofleni) pentru a deservi intregul judet pana la epuizarea capacitatii sale“. Urmeaza ca toti asociatii sa voteze si sa semneze la nivel local si cererea de finantare a proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Dolj“.

Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a tinut sa-i multumeasca viceprimarului craiovean Marinica Dinca, in sedinta ordinara a consiliului judetean, pentru ca a sprijinit implementarea proiectului. Cu cateva ore inainte, intr-o alta sedinta a consiliului local, viceprimarul Dinca afirma ca a luptat din rasputeri pe la Ministerul Mediului sa mute groapa de gunoi de la Mofleni.

„Ni s-a spus clar: groapa nu poate fi mutata“, a declarat Marinica Dinca. Acesta a recunoscut si ca autoritatilor din Craiova li s-a explicat la Bucuresti ca tergiversarile nu pot avea decat un singur final – pierderea banilor europeni pentru proiect, circa 40 de milioane de euro. Ca sa nu mai vorbim de afacerile celor doi-trei operatori care isi vor adjudeca diverse activitati specifice. Iar banii au iesit invingatori. Oficialul din Banie a incercat sa mai atenueze din gravitatea situatiei, povestind cum a inteles el ca la rampa de la Mofleni vor fi facute niste investitii in sisteme care sa nu permita raspandirea fumului si a mirosului in atmosfera.

Licitatii la nivel local

In actul aditional aprobat de consilierii judeteni saptamana trecuta sunt stabilite si formele de gestionare a diverselor activitati aferente procesului de colectare si depozitare a gunoiului din Dolj. Colectarea din toate cele 111 comune, transportul, transferul si depozitarea, dar si operarea statiilor de transfer vor fi date in grija unui singur agent economic, prin licitatie organizata de „Ecodolj“. Administrarea statiilor de compost si sortare va fi atribuita catre doi operatori, cate unul pentru fiecare sistem, ca sa traiasca toata lumea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri