Secole de-a randul oamenii de stiinta s-au chinuit sa afle cum s-au ales girafele cu gatul lor lung. Unii spuneau ca acesta le ajuta sa se hraneasca la niveluri la care alte animale nu ajung, iar altii au sugerat ca gatul lung a evoluat ca o consecinta a picioarelor lungi ale girafelor, relateaza BBC News.
Insa dovezile pentru aceste afirmatii au ramas nefondate. Profesorul Graham Mitchell de la Universitatea din Wyoming, SUA, impreuna cu colegii sai John Skinner si Dr. S J van Sittert de la Universitatea Pretoria din Africa de Sud spun ca inca nu exista un consens al originii gatului girafei.
Cea mai comuna teorie, spun acestia, este ca gatul lung al girafei ii ofera acesteia un avantaj, permitandu-i sa se hraneasca la niveluri la care alte ierbivore precum gazelele sau antilopele nu ajung.
Cercetarile arata ca avand un gat lung girafele sunt mai avantajate in cazul in care toate frunzele mai joase au fost deja mancate, ele putand ajunge la cele mai putin accesibile.
Insa girafele prefera anumite tipuri de frunze, si nu neaparat frunzele aflate la inaltime, sugerand faptul ca gatul lor lung nu s-a dezvoltat natural din necesitatea de a ajunge la hrana.
Girafa, este cel mai inalt animal terestru. Acestea pot creste pana la o inaltime de 6 m. Majoritatea girafelor traiesc in estul Africii si in tari precum Angola si Zambia in sud-vestul Africii. Girafa traieste in savane si spatii deschise acoperite cu copaci sau paduri rare, unde hrana este variata de-a lungul anului.
Foto: wikipedia.org