Gardianul: Vaticanul sustine culturile modificate genetic

Vaticanul socheaza ecologistii, anuntand ca se pregateste sa lanseze, in iunie, un raport de sustinere a alimentelor modificate genetic. Reprezentantii Bisericii Catolice sustin ca rezolvarea crizei alimentelor la nivel global se poate face prin noile tehnologii de crestere a productiei agricole. Un reprezentant al Sfantului Scaun declara ca lupta impotriva produselor modificate genetic este una politica, nu stiintifica, iar cand binele omenirii e in joc, trebuie lasate deoparte argumentele ecologistilor. Analistii italieni se tem ca pozitia Sfantului Scaun in aceasta problema ii va influenta pe politicienii din Peninsula. Comisia Europeana a adoptat o politica precauta in privinta cultivarii plantelor modificate genetic, spre deosebire de Statele Unite, Japonia sau Brazilia, care prefera aceste plante. Si premierul Marii Britanii a cerut public, in urma cu o luna, Uniunii Europene sa renunte la embargoul asupra plantelor modificate genetic, aducand argumentul unei productii sporite si a evitarii chimizarii

Arhiepiscopul Renato Martino, seful Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, a declarat, in urma cu cateva zile, pentru revista „Truth About Trade and Technology” (Adevarul despre Comert si Tehnologie), ca Vaticanul va lansa in iunie un document oficial prin care sustine ca alimentele modificate genetic sunt solutia pentru stoparea malnutritiei si a foametei mondiale. Argumentand ca 24.000 de oameni mor zilnic in lume din lipsa hranei, iar miliarde de oameni se culca infometati in fiecare seara, arhiepiscopul Martino a spus ca Papa este foarte interesat de noile tehnologii de crestere a productiei agricole. Studiul Vaticanului va sublinia ca atunci cand viitorul umanitatii este in joc, nu mai este loc pentru argumente ideologice promovate de iubitorii de mediu. „Geneza stabileste clar ca omul domina natura. Dumnezeu a insarcinat umanitatea atat cu prezervarea naturii, cat si cu exploatarea ei”, a mai declarat arhiepiscopul Marino. Totodata, acesta a dat exemplul personal, afirmand ca a trait 16 ani in Statele Unite, timp in care a mancat inclusiv produse modificate genetic, iar acestea n-au avut nici un efect negativ asupra sanatatii sale. „Este o controversa mai mult politica decat stiintifica”, a concluzionat reprezentantul Vaticanului.

Vaticanul inscrie in lupta SUA cu UE

Vaticanul sprijina prin pozitia sa Statele Unite ale Americii in lupta cu Uniunea Europeana in privinta OMG. Oficialii Vaticanului au sustinut ca multi occidentali s-au pronuntat impotriva OMG pentru ca nu se confrunta cu foametea. Carlo Bernardini, editor al revistei italiene de stiinta Sapere, este de parere ca Italia va prelua pozitia Papei, pe plan european. In schimb, un fost ministru al agriculturii, Alfonso Scanio Pecoraro, a fost de parere ca „Biserica apeleaza la autoritate pentru a sprijini o inselaciune a multinationalelor americane”. Tot el a subliniat ca Vaticanul actioneaza astfel la presiunea Statelor Unite. Europarlamentarul roman Csibi Magor, vicepresedinte al Comisiei pentru Mediu si Sanatate Publica si Siguranta Alimentara, a declarat pentru „Gardianul” ca oficialii Uniunii Europene s-au declarat precauti cu privire la produsele modificate genetic. „Nu putem sa ne jucam cu oamenii si cu natura, mai ales ca sunt informatii contradictorii cu privire la OMG”, a afirmat acesta. Totodata, Gabriel Paun, coordonator de proiecte a Greenpeace Romania, a declarat ca „decizia Vaticanului este surprinzatoare, cu atat mai mult cu cat in urma cu doua luni Biserica Catolica a pus manipularile genetice pe lista pacatelor capitale”.

Romania a interzis OMG-urile

Dupa alinierea la normele europene, in ianuarie 2007, tara noastra a interzis culturile modificate genetic, cu exceptia porumbului. Anul acesta insa, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, a atras atentia fermierilor ca exista ingrijorare la nivel european privind efectele nocive pe care porumbul modificat genetic (MON8) le are asupra sanatatii si a mediului. „Am facut un apel catre fermieri, prin care am cerut ca ei, daca pot, sa se abtina sa achizitioneze seminte modificate genetic, pentru ca noi la Ministerul Mediului suntem ingrijorati. Tari importante, ca Franta, Austria, Ungaria, Italia, Grecia, subliniaza ca soiul care este autorizat la nivel european are probleme din punctul de vedere al posibilelor poluari ale biodiversitatii si privind impactul asupra sanatatii populatiei”, a spus Korodi, in urma cu doua luni. In plus, Greenpeace Romania, care citeaza ultimul raport ONU, afirma ca „organismele modificate genetic nu reprezinta o solutie pe termen lung pentru criza alimentara, mai ales ca nu rezista mai bine schimbarilor climaterice”. Gabriel Paun, coordonator de proiecte la Greenpeace Romania, a dat ca exemplu cazul culturilor de porumb modificate genetic din judetul Iasi, care anul trecut au fost suta la suta calamitate. In schimb, fermierii spun ca tara noastra, desi nu are culturi modificate genetic, este un consumator. „Romania importa proteina din productia modificata genetic din Brazilia si SUA. Generatia noastra trebuie sa asigure dezvoltarea, iar plantele modificate genetic sunt mai productive si mai rezistente”, ne-a declarat Marcel Cucu, presedintele Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri