Gardianul: Un fost comisar acuza: PNL face din Garda de Mediu pusculita de partid

Printr-o hotarare de guvern adoptata in graba, Garda de Mediu este in curs de reorganizare. Cele 8 comisariate actuale vor deveni 41+2, cate unul pentru fiecare judet. Comisarii-sefi vor fi membri PNL, Garda de Mediu nu va mai fi controlata de Curte de Conturi, ci de Corpul de Control propriu, se va crea un fond special, de stimulare a personalului, in care vor intra 25 la suta din banii din amenzi, care sunt surse bugetare. Fondurile necheltuite nu se vor mai duce la bugetul de stat, ci vor ramane in fondul special. Conducerea PNL este banuita ca a luat aceasta masura pentru a crea fonduri pentru campania electorala de la anul.

Silvian Ionescu, fostul comisar general al Garzii de Mediu (GNM), cere revocarea in intregime a Hotararii de Guvern 1224/10.10.2007 si suspendarea executarii acesteia pana la revocare. Acesta sustine ca noua organizare este de fapt pierderea unui bun castigat si crearea unor fonduri pentru a sustine campania electorala a PNL din bani publici. Mai mult, Silvian Ionescu acuza actualul comisar-sef al GNM, Octavian Marius Popa, ca a reintrodus „spaga”, prin noua reorganizare. Potrivit HG, se va crea un fond special de
stimulare a personalului GNM.

Acesta va fi constituit din 25 la suta din amenzile contraventionale. Personalul va primi din aceste sume stimulente de cel mult 3 salarii de baza. Sumele ramase neutilizate raman in fondul de rezerva, fara sa se raporteze catre bugetul de stat. „In conditiile in care GNM este o institutie finantata din bani publici, iar toate celelalte institutii publice raporteaza banii neutilizati catre bugetul de stat, acest fond este de fapt o pusculita politica, mai ales ca numirile comisarilor sefi ai Comisariatelor Judetene sunt numiti de catre comisarul general”, a declarat Silvian Ionescu, care a adaugat ca actualul comisar general al GNM, Octavian Marius Popa, a declarat public ca nu va mai exista niciun comisar sef care sa nu fie membru PNL.

Alti bani, alta distractie

Prin schimbarea organigramei, GNM va pierde certificarea ISO 9001, acordata in 2006 de TUV Turingen – Germania, pentru care s-au cheltuit 627800 de lei. Prin noua organizare, dispar persoanele juridice pentru care s-a acordat certificarea, iar aceasta se anuleaza. O noua certificare ar putea dura ani de zile si va costa foarte mult, a explicat Silvian Ionescu. Fostul comisar general al GNM atrage atentia si asupra altor nereguli. Hotararea de guvern nu este contrasemnata de Ministerul Muncii, desi organigrama GNM va suferi modificari semnificative si nici macar nu s-a cerut avizul Consiliului Legislativ din Parlament.

Mai mult, HG a fost aprobata in aceeasi zi – 10.10.2007 – cu ordonanta de urgenta care aproba reorganizarea GNM, ceea ce este imposibil dupa legile din Romania, dupa cum ne-a declarat avocatul Mariana Stefan. „Trebuia ca ordinul sa fie adoptat inainte de HG”, a precizat Silvian Ionescu. Pe langa schimbarea numarului de comisariate, HG mai prevede si marirea numarului de autovehicule de la 189 la 250 si de ambarcatiuni de la 11 la 20, chiar daca aceste achizitii nu au fost prevazute in buget si nici in rectificarea acestuia. Comisarul general al GNM, Octavian Marius Popa, este in concediu medical si nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri