Aprobarea legii referitoare la trecerea plajelor din administrarea statului in cea a autoritatilor locale, precum si a proiectului soselei de coasta care va face legatura intre Portul Turistic Tomis si statiunea Mamaia, pe malul marii, a starnit reactii din partea tuturor partilor implicate.
Pe de o parte, reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) sustin ca investitiile derulate pana in prezent pe litoral nu vor mai putea fi continuate odata cu aprobarea modificarilor la Legea zonei costiere. Pe de alta parte, initiatorii proiectului, alaturi de autoritatile locale si reprezentantii din turism sunt multumiti de aceasta decizie, care, spun ei, va contribui la cresterea calitatii turismului.
"In bugetul MMDD exista deja fonduri pentru aceste lucrari de consolidare a falezelor. Sunt si lucrari demarate, s-au transportat materialele necesare pentru interventie. Nu s-a lucrat in perioada de sezon estival pentru a nu deranja turistii si, din toamna, lucrarile, practic, vor trebui oprite. Din pacate, dupa trecerea plajelor la autoritatile locale, ministerul nu va mai putea investi sume pentru aceste lucrari de stopare a eroziunii costiere si de consolidare a falezelor, pentru ca nu putem investi decat in lucrarile aflate in administrarea MMDD, iar primariile nu cred ca vor avea banii necesari pentru aceste operatiuni", ne-a spus secretarul de stat in MMDD, Ana Lucia Varga.
Aceasta a explicat ca sunt in derulare lucrari de consolidare a falezelor in zonele Costinesti si Eforie si vor fi demarate proiecte de stopare a eroziunii costiere, fiind deja pregatite studii de fezabilitate si proiecte tehnice. Si fostul ministru al mediului Sulfina Barbu este de parere ca trecerea plajelor in administrarea autoritatilor locale va duce la anularea unor investitii.
"Sunt o sustinatoare a descentralizarii, dar aceasta trebuie facuta cu resurse financiare, or, in acest moment, autoritatile locale nu au capacitatea financiara sa reabiliteze plajele. Prin trecerea plajelor din administrarea statului in cea a consiliilor locale si judetene se anuleaza investitii in valoare de 200 milioane de euro pentru reabilitarea plajelor", a spus Sulfina Barbu.
In schimb, deputatul social-democrat Alexandru Mazare, unul dintre initiatorii proiectului legislativ, sustine ca in acest fel plajele vor fi administrate doar de operatorii din turism. "In momentul de fata, plajele sunt administrate de operatori privati, care n-au nici o legatura cu turismul. Acestia au subinchiriat-o catre mai multi operatori, adevaratii agenti de turism, la preturi astronomice. Noi vrem ca plaja sa revina operatorului din turism. Ai hotel pe plaja, exploatezi si plaja din fata hotelului", a explicat Alexandru Mazare.
Consiliul Judetean (CJ) Constanta si Asociatia Litoral au salutat trecerea plajelor din administrarea Ministerului Mediului la autoritatile locale si judetene, considerand ca gestionarea plajelor este atributul autoritatilor locale. "Institutia noastra, in calitate de autoritate judeteana aleasa, a sprijinit acest proiect legislativ inca din momentul initierii, considerand ca este atributul autoritatilor locale gestionarea plajelor, in interesul direct al comunitatilor pe care le reprezinta", se arata intr-un comunicat al CJ Constanta.
Camera Deputatilor a adoptat marti o lege care prevede ca plajele trec din administrarea Regiei Nationale Apele Romane in cea a consiliilor locale, sau, dupa caz, judetene, dar si o alta initiativa ce creeaza cadrul legal pentru construirea unei sosele de coasta intre portul Constanta si Mamaia.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul