Gardianul: Romania, buna de plata in cazul disparitiei speciilor de pasari protejate

Pasarile salbatice si cele migratoare nu sunt suficient protejate in Romania. Cel putin 25 de specii risca sa dispara de la 25% pana la 100% pentru ca ariile in care acestea cuibaresc sau pe care le traverseaza nu sunt protejate de autoritati intr-o proportie de doua treimi. Comisia Europeana ne-a avertizat deja de doua ori, iar continuarea nerespectarii directivei europene privind pasarile inseamna infringement.

Conform normelor europene, Romania trebuie sa-si desemneze 18% din suprafata ca arie speciala protejata. Cu toate acestea, autoritatile n-au delimitat decat 70% din ariile identificate de specialistii in avifaunistica, riscand atat un proces la Curtea Europeana de Justitie, cat si disparitia iremediabila a unor specii de pasari si crearea de importante dezechilibre in biosfera. Una din speciile cele mai expuse pericolului este soimul dunarean. Potrivit specialistilor, doar cateva perechi mai cuibaresc in tara noastra.

Pasari care cuibaresc in regiuni din Romania precum ciocarlia, viesparul, acvila de munte, acvila mica si ciocanitoarea risca o soarta cruda, la fel si specii migratoare cum ar fi gasca cu gat rosu, eretele alb sau pelicanul cret. „Dupa 5 ani, urmeaza o monitorizare a Comisiei Europene, iar statul roman va trebui sa plateasca pentru disparitia sau reducerea unor specii. Totodata, vor trebui refacute habitatele, ceea ce este foarte greu” ne-a precizat Mariana Cazacu, ofiter pentru Delta Dunarii in cadrul Societatii Ornitologice din Romania (SOR). Un calcul al pagubelor este dificil de estimat, iar iubitorii de mediu subliniaza ideea de prezervare.

21 de arii de importanta avifaunistica, omise

Directiva asupra Conservarii Pasarilor 79/409/EEC stabileste ca orice stat are obligatia sa desemneze arii pentru a asigura un statut favorabil de conservare pentru cele 175 de specii si subspecii de pasari vulnerabile, precum si pentru speciile migratoare. Potrivit unui raport intocmit de SOR, membra a Asociatiei internationale Birdlife, in tara noastra au fost identificate 130 de arii importante din punct de vedere avifaunistic, insumand 4.157.500 ha. Ministerul Mediului n-a aprobat decat o suprafata de 2.870.500 de hectare. Doar 38 de suprafete au fost acceptate in totalitate.

Alte 71 de zone au fost desemnate SPA partial, iar 21 au fost omise. Reprezentanti din minister ne-au precizat ca „lista de situri care ar fi putut fi declarate drept SPA, precum si caracterizarea completa a acestora (suprafete, limite, specii, efective de pasari), au facut obiectul unei validari a Comisiei pentru Monumentele Naturii a Academiei Romane, for care are calitatea de autoritate stiintifica in ceea ce priveste problematica legata de biodiversitate si protectia naturii si care reuneste specialisti recunoscuti in domeniu.”

In ariile protejate se pot dezvolta afaceri

Ornitologii spun ca motivatia principala a fost ca suprafetele ariilor desemnate initial au fost prea mari si, prin urmare, greu de administrat. SPA au nevoie de un custode si de un plan de management care nu admite activitati regionale cu efecte semnificative asupra mediului. „Doar daca in urma studiilor de mediu se observa ca impactul nu este semnificativ, se pot dezvolta afaceri, dar au loc monitorizari periodice. De exemplu, pe bazinul Siretului si al Oltului, au fost aprobate balastiere in arii de protectie speciala”, a precizat reprezentanta SOR.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Ultimele știri