Activitatea firmei Protan a fost suspendata, ieri, de catre inspectorii Agentiei Regionale de Protectie a Mediului pentru sase luni, aceasta fiind ultima sanctiune prevazuta de lege inainte de ridicarea autorizatiei de functionare.
Protan a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu si-a construit o statie de epurare a apelor reziduale pana la termenul la care se angajase sa o faca. Ministerul Mediului a comunicat, ieri, ca, daca pana in mai 2009 firma Protan nu realizeaza investitia, isi va pierde si autorizatia de mediu, citeaza Mediafax.
Concesionarul activitatii de ecarisaj la nivel national protesteaza insa, sustinand ca nu a fost anuntat de vreo decizie a autoritatilor privind suspendarea activitatii de la Popesti Leordeni si ca, in consecinta, functioneaza in continuare, in interesul sanatatii publice a Romaniei. „Daca aceste autoritati vor inchide instalatiile de la Popesti Leordeni, vor trebui sa ofere Romaniei o alternativa care, din pacate, nu exista. Cine va inchide Protanul va trebui sa-si asume raspunderea pentru consecinte: imposibilitatea colectarii deseurilor animale, blocarea industriei alimentare si a comertului cu alimente sau aparitia unor posibile focare de epidemii”, se precizeaza in comunicatul firmei.
Protan sustine ca a facut eforturi pentru a-si moderniza instalatia de neutralizare, insa, „din pacate, posibilitatea ca Protan sa se conformeze la normele europene se pare ca deranjeaza autoritatile, iar tunurile imobiliare de final de guvernare aduc din nou Romania in pragul dezastrului ecologic”, declara Cristina Miu, director general al companiei. „Protan face demersuri la autoritatile de mediu pentru a muta cu un an termenul limita de realizare a statiei de epurare. Noua linie tehnologica de neutralizare, care este in stadiu avansat de montaj si al carei termen de finalizare va fi decalat din septembrie 2010 in semestrul I din 2009, necesita o statie de epurare cu o alta capacitate si tehnologie decat cea prevazuta in programul initial de etapizare. Faptul ca Ministerul Agriculturii este in urma cu plata subventiilor datorate – peste 4 milioane de euro – impiedica firma Protan sa-si desfasoare in mod fluent activitatea de aducere a ecarisajului la normele europene”.