O intalnire de taina intre primarul independent Sorin Oprescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-ar putea solda cu distrugerea unuia dintre ultimele parcuri din inima Capitalei ramase pana acum aproape intacte. Este vorba despre parcul ce apartine Palatului Copiilor, 25 de hectare de teren scump ce se pot transforma peste noapte in cartier rezidential. Tariceanu a declarat miercuri ca Palatul Copiilor va trece de la Ministerul Educatiei la Primaria Capitalei
Primul-ministru nu stie insa ca, printr-un protocol de asociere, Oprescu a „cesionat” contractul cu educatia pe care l-a promis bucurestenilor unui ONG, denumit pompos „Asociatia Scoala Democratiei”. Acesta este condus de catre Florin Diaconescu, un profesor de matematica care nu a predat niciodata la catedra, dar a detinut ceva functii pe vremea ultimului ministru taranist al educatiei. Persoane din conducerea Palatului Copiilor sustin ca, de fapt, Diaconescu vaneaza terenul institutiei
Subordonatii lui Piedone, primarul sectorului 4, au si ei pretentii asupra terenului din zona Palatului Copiilor. Acestia sustin ca au studii de fezabilitate gata intocmite si 200 miliarde de lei vechi la dispozitie pentru a reamenaja parcul. In intreg scandalul, pana la urma se pare ca singurul act de proprietate valabil il constituie o Hotarare a Consiliului de Ministri de pe vremea lui Ceausescu, care stabileste Palatul Copiilor drept proprietar al imensului parc
Una dintre zonele verzi cele mai mari din inima Capitalei, care pana acum scapase neatinsa de lacomia dezvoltatorilor imobiliari, pare sortita pieirii. Cele 25 de hectare apartinand Palatului National al Copiilor ar putea ajunge pe mana unei fundatii prin care primarul general Sorin Oprescu a pus pariul cu educatia.
Este vorba despre Asociatia Scoala Democratiei, condusa de Florin Diaconescu, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii pe vremea minsitrului taranist Petrescu. Declaratia care a deschis drumul speculatiilor apartine primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, care a spus miercuri, raspunzand unei intrebari: „Al treilea subiect pe care l-am discutat (cu Sorin Oprescu – n.red.) se refera la trecerea Palatului Copiilor in administrarea Primariei Capitalei. Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca oricare alt minister, trebuie sa inteleaga ca aceste spatii trebuie sa treaca la administratia locala, peste tot, nu numai in Bucuresti… Vom trece Palatul Copiilor in administrarea primariei. Va ramane cu aceeasi destinatie. Se vor desfasura aceleasi activitati, dar administrarea o va face primaria…” Afirmatiile premierului au survenit la scurt timp dupa o intrevedere discreta cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Ce nu stie premierul Tariceanu
Premierul nu are insa de unde sti ca tot ceea ce se cheama educatie a fost „cesionat” de primarul Oprescu unui ONG, numit Asociatia Scoala Democratiei. La 10 iulie anul curent, Oprescu si Florin Diaconescu au semnat un „protocol de asociere in vederea aplicarii contractului pentru educatie” (facsimil). Respectivul protocol contine 28 de obiective, exprimate in termeni generali si destul de vagi, ce ar dori sa acopere toate problemele actuale cu care se confrunta sistemul educational romanesc.
Printre altele, sunt urmarite, ca obiective, relizarea unui post tv destinat copiilor si tineretului, a unui „complex educational multifunctional”, denumit generic „Bucharest Educational MALL”, dar si reabilitarea unor baze sportive si de agrement. Aici apare si oportunitatea preluarii Palatului Copiilor de catre Asociatia Scoala Democratiei a lui Florin Diaconescu, via Primaria Capitalei. Si ceea ce poate nici primarul general al Capitalei nu stie, Florin Diaconescu deja a apucat sa construiasca pe terenul aferent Palatului Copiilor cateva vile si s-ar parea ca urmeaza chiar si un bloc. Cel putin asa sustin persoane din conducerea institutiei, numita Palatul Copiilor, care pentru moment doresc sa ramana in anonimat din motive lesne de inteles.
Miza: 25 de hectare de teren
„Tradare , dar sa o stim si noi”, par a spune persoanele din conducerea Palatului Copiilor. De cum au prins de veste ce se coace, acestea au inceput sa inroseasca telefoanele cu speranta ca nu vor ajunge sa fie „dati pe nimic unei asociatii obscure care pare a avea mai degraba interese de afaceri, imobiliare, decat culturale si in interesul copiilor, al tinerilor in general”, dupa cum au declarat, ieri, pentru reporterii „Gardianul” mai multe persoane din conducerea Palatului Copiilor.
Singurul care nu parea foarte ingrijorat era Radu Anghel Vasilescu, directorul general al institutiei. Acesta a declarat ca a facut la Ministerul Educatiei toate demersurile cu putinta pentru a nu ajunge in situatia de a fi dati la discretia unui ONG. Vasilescu a mai declarat ca nu crede ca Palatul Copiilor ar reprezenta o miza imobiliara, desi recunoaste (dupa cum se poate vedea si in foto) ca pe terenul apartinand acestei institutii deja se construieste si deja s-a construit.
Primaria lui Piedone se crede stapana
Culmea, in ecuatie mai apare si Primaria sectorului 4, care se pretinde proprietara terenului de langa Palatul Copiilor. Viceprimarul Alexandru Popescu a declarat ieri pentru „Gardianul” ca primaria condusa de Piedone are bani si proiecte gata sa fie demarate in 2009. „Avem studiu de fezabilitate gata intocmit si la anul vom face investitii de aproximativ 200 miliarde de lei vechi, totul pentru reabilitatarea terenului ca si spatiu verde, in nici un alt scop.”
Cat despre constructiile recent aparute sau in curs de ridicare, acelasi viceprimar sustine ca „este vorba despre un nou caz Bordei, daca vreti. Au fost retrocedate circa 20 de hectare, pe care se construieste, sau se va construi, si noua ne-au ramas alte 20 de hectare, pe care intentionam sa le mentinem ca si spatii verzi.” Toate aceste declaratii sunt contrazise vehement de cei de la Palatul Copiilor. Acestia sustin ca sunt pe cale sa obtina de la Oficiul National de Cadastru si Publicitate Imobiliara actele necesare pentru a se putea face inregistrarea care sa ateste ca sunt stapanii de drept ai imensului parc.
Directorul Palatului National al Copiilor, dar si ceilalti membri din conducere au insa alta parere: „Pana atunci, pana cand vom obtine cadastrul, singurul act valabil il reprezinta o Hotarare a Consiliului de Ministri de pe vremea lui Ceausescu, prin care se stipuleaza clar ca terenul ne apartine. Aceasta hotarare este inca in vigoare, exista pana si planurile originale de la acea vreme.”
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul