Gardianul: Padurile din Neamt au trecut in stapanirea calugarilor si mostenitorilor princiari

Fondul forestier al judetului Neamt trece incet, dar sigur, in stapanirea calugarilor si mostenitorilor princiari. Peste 40.000 de hectare de padure au fost deja retrocedate, iar alte circa 10.000 de hectare au fost revendicate si urmeaza sa intre in posesia unor manastiri din judet.

Retrocedarea anului a fost cea efectuata catre mostenitorii printilor Sturdza, care au primit nu mai putin de 24.100 de hectare de padure – practic, tot versantul estic al masivului Ceahlau. Acest lucru a starnit proteste din partea a sute de locuitori din cinci comune situate pe Valea Muntelui, care au revendicat la randul lor diverse suprafete impadurite din zona si s-au pomenit ca acestea sunt date, fara nici o problema, familiei princiare.

Nici calugarii nu s-au lasat mai prejos si s-au inghesuit sa puna mana pe mari suprafete de padure, aducatoare de venituri insemnate, fiindca asa le sta bine unor cinstite fete monahale care au depus, printre altele, juraminte de vietuire in modestie si saracie.

Dupa indelungate si dubioase procese in instanta, monahii de la Manastirea Neamt au reusit sa intre in posesia a 11.600 de hectare de padure, dar si a unor cladiri -precum sediul Ocolului Silvic Ceahlau, sau vila de protocol a lui Ceausescu, de la Nemtisor – care au fost construite de stat si nu le-au apartinut niciodata. Aceiasi monahi revendica inca 2.000 de hectare de padure si, desi instanta inca nu s-a pronuntat asupra retrocedarii lor, s-au apucat deja sa le exploateze la greu. In fine, alte circa 15.000 de hectare impadurite din judet au fost sau urmeaza a fi retrocedate manastirilor Varatec, Agapia si Horaita.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri