Gardianul: Oameni si broaste. Saveni – unica localitate din tara alimentata dintr-o apa statatoare

Situat in partea de est a judetului Botosani, orasul Saveni este singura localitate din tara alimentata cu apa dintr-o sursa cu apa statatoare. De aproape 30 de ani, atåt cei peste 6.000 de locuitori, din Saveni, Petricani, cåt si pacientii Sanatoriului de neuropsihiatrie de la Podriga au la dispozitie pentru consum doar apa menajera. Aceasta din cauza ca apa din lacul Negreni nu este nici pe departe potabila si poate fi folosita cel mult pentru treburile gospodaresti. Nicidecum ca apa de baut. „Niciodata nu va fi o apa de calitate pentru ca Negreni e o apa statatoare”, spune Alexandru Simionovici, fost sef peste apele judetului.

Pe langa necazul ca locuri de munca sunt putine, deoarece economia localitatii e la pamant, locuitorii au si alt gen de probleme. Nu numai ca nu au dupa ce „bea apa” din cauza saraciei, dar aproape ca nici nu au de unde sa si-o procure. Ca sa isi potoleasca setea, oamenii trebuie sa bata cale lunga pana la fantanile situate intre blocurile din oras. Pentru ei lichidul vital e un lux. Apa curge la robinete in reprize. Reteaua de alimentare cu apa a orasului e foarte veche si nu mai face fata solicitarilor. Localnicii se vad nevoiti sa adune rezerve de apa in galeti, oale si lighene. Dar asta pentru uzul casnic, nu si pentru baut. Daca vor apa de baut e musai sa se deplaseze la fantana sau la cel mai apropiat magazin dupa apa minerala. Unica sursa de apa, cu care este alimentat Saveniul, este lacul Negreni. O apa statatoare sau, mai bine zis, o balta unde se prinde peste si se adapa animalele.

Lacul Negreni trebuie scos din calcul

Pana in 1968, Saveniul se aproviziona cu apa de baut din puturi aflate la mare adancime, undeva la iesirea din localitate, pe un ses cu apa. Imediat ce localitatea a fost declarata oras, a inceput o urbanizare accelerata si sursa de apa nu a mai facut fata. De prin anii 80, s-a optat pentru alimentarea cu apa din balta Negreni. Alexandru Simionovici, fostul director al intreprinderii „Stanca”, cu sediul in Iasi, spune ca solutia de alimentare cu apa din lacul Negreni nu a fost una corecta. Lacul a fost facut prin anii 1970 si este o ultima piesa dintr-un sistem de trei lacuri: Cal Alb, Mileanca si Negreni. „Lacul a fost realizat cu scopul de a combate inundatiile in bazinul Baseu si a asigura resursele de apa necesare pentru irigatii. Niciodata nu va fi o apa de calitate pentru ca e o apa statatoare. Cheltuielile cu tratarea apei pentru a o aduce la parametrii normali, conform standardelor sanitare, ar fi foarte mari.

Ca sursa, Negreni trebuie scos din calcul si fiindca nu e compatibila alimentarea cu apa cu piscicultura. Arunci reziduuri la pesti si pe de alta parte dai apa la oameni”, precizeaza fostul sef al apelor judetului Botosani. O solutie ar fi aducerea apei de la Prut, dar e costisitoare, insa vitala cand la mijloc e sanatatea omului. O alta solutie ar fi sa se aduca apa din Bold, de langa Ripiceni, unde exista o statie de pompare care are solutii disponibile. Mai ales de cand s-au dus pe copca sistemele de irigatii. Pentru aceasta insa, trebuie facut un studiu. Cea mai buna apa pe care o beau botosanenii este la Stefanesti, Santa Mare, Romanesti, Rauseni, localitati alimentate cu apa din Prut.

Rezolvarea situatiei, la Sfantu’ Asteapta

Autoritatile locale din Saveni au in vedere rezolvarea problemei. Au luat in calcul, din pacate, aceeasi sursa: lacul Negreni si statia existenta de tratare de la Saveni, pentru asigurarea pe termen scurt a necesarului de apa potabila si menajera. Aceasta cu toate ca primarul orasului, Relu Tarzioru, admite ca apa din Negreni nu a fost niciodata potabila, fiind doar apa menajera. Orasul este prins in programul Samtid pentru alimentarea cu apa, dar investitia pare inutila deoarece apa din lacul Negreni nu poate fi transformata in potabila decat prin tehnologii foarte performante.

Calitatea proasta a apei din lacul Negreni a fost incadrata de operatorul din zona in categoria I, pentru ca masuratorile ulterioare sa arate ca apa se incadreaza, de fapt, in categoria a III-a. Programul Samtid continua, dar nu exista un aviz sanitar pentru apa din lac. Pe termen mediu si lung se are in vedere introducerea orasului intr-un Master Plan al judetului, pentru a se utiliza ca sursa de apa Prutul si a se construi o noua statie de tratare.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri