Gardianul: Nici un infractor nu a fost condamnat pentru defrisarile ilegale de paduri

Defrisarile ilegale continua in intreaga tara, fara ca vreo autoritate sa se implice in stoparea acestui fenomen. Desi se lauda ca a facut zeci de mii de controale, Directia Generala de Control Silvic si Cinegetic (DGCSC) din Ministerul Agriculturii, impreuna cu inspectoratele teritoriale subordonate, nu a reusit sa aduca dovezi concludente pentru a baga vreun mare traficant de lemn in puscarie. Reprezentantii padurarilor spun ca pana la ora actuala nimeni nu a facut inchisoare pentru defrisari sau trafic de lemn, mai ales ca se stie ca retrocedarile de paduri s-au facut fraudulos pe baza unor acte false ce dateaza din anii 1800.

Padurile romanesti dispar pe zi ce trece, la fel ca si lemnul taiat, autoritatile prefacandu-se ca fac controale. In timp ce arborii dispar, balanta este „echilibrata” cu vile sau jeepuri care apar ca prin minune in curtile unor reprezentanti ai statului care ar trebui sa amendeze defrisarile. „Din cate stim noi, pana la ora actuala nimeni nu a intrat in puscarie pentru taieri ilegale de padure. Nu se iau masuri pentru defrisari si cel mai bun exemplu pentru asta s-a putut vedea cand s-au facut retrocedarile. Toate retrocedarile trebuiau facute pe baza actelor din anul nationalizarii, anul de referinta 1948. Cand s-au dat inapoi terenurile, s-au luat in considerare si acte de proprietate din anii 1920, altii aveau acte pentru paduri chiar si din anii 1800. Se stie foarte bine ca, desi aveau actele acelea „doveditoare”, cei care erau proprietari atunci ar fi putut vinde padurile pana in 1948. In aceste conditii, statul a dat paduri la toata lumea, ca sa nu se supere nimeni”, ne-a declarat Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor. Astfel, s-au retrocedat mii de hectare de paduri la falsi proprietari, cel mai evident exemplu fiind cel din judetul Alba, unde s-au „retrocedat” peste 6.000 de hectare. Acestea au fost date persoanelor fizice si celor juridice, dar mai ales bisericilor, atat catolice, cat si ortodoxe.

TIR-urile cu lemn trec pe sub ochii politistilor

In timp ce copacii cad secerati de mafie, in judetul Valcea, politia isi parcheaza masinile la umbra arborilor ramasi, bucurandu-se de o bere si un mic „binemeritat” dupa o saptamana lunga de dat amenzi comerciantilor de miere de pe marginea drumurilor valcene. La finele saptamanii trecute, in zonele dintre statiunea Voineasa si barajul Vidra, dar si intre barajul Vidra si Obarsia Lotrului se puteau vedea tiruri intregi care carau din paduri zeci de metri cubi de lemn spre destinatii necunoscute. In acelasi timp, in zonele invecinate defrisarilor, in timp ce TIR-urile cu lemn treceau, echipajele de politie dadeau amenzi celor care vindeau miere pe marginea drumului. Mai mult, undeva in padure, alte echipaje ale politiei isi parcasera masinile MIRA si faceau gratare, bucurandu-se de soare, mici si bere. O parte din copacii taiati nu erau supravegheati de nimeni, astfel ca petrecaretii cu chef de gratar sau foc de tabara incarcau portbagajele masinilor si isi continuau drumul. „Daca aceste controale erau riguros facute la nivelul fiecarui judet, delictele constituite nu mai aveau loc. Totodata, daca proprietarii sau localnicii erau informati despre ce puteau pati in cazul taierilor ilegale, poate erau ceva mai rezervati in a comite infractiunile, mai ales ca pedepsele s-au dublat. Spre exemplu, daca tai peste 20 de arbori sau peste 50 de metri cubi de lemn, poti face pana la 16 ani de inchisoare. Din pacate, Directia Generala de Control Silvic si Cinegetic face controale foarte superficiale”, ne-a mai spus presedintele FAD.

Mii de controale pe hartie, fara rezultat

Cele mai mari defrisari se fac in Harghita, Valcea si Bacau, unde zeci de mii de hectare de padure au fost rase de pe suprafata pamantului, fara ca nimeni sa intrebe ce se intampla acolo. In tara sunt distruse total peste 300.000 de hectare de padure, dar autoritatile spun ca suprafata este de zece ori mai mica. „In anul 2007, DGCSC a efectuat 30 controale tematice si alte 22 controale de fond. In urma inspectiilor in fond forestier national a fost identificat un volum de 200 mc arbori taiati ilegal, cu o valoare de 25.296 lei. Au fost formulate sapte sesizari penale pentru un volum de arbori taiati ilegal de 91 mc si cu o valoare a prejudiciului de 7.462 lei”, ne-a declarat Mihai Gasparel, director general al DGCSC. Potrivit acestuia, Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Cinegetic au efectuat 36.702 controale de fond sau partiale constatand un numar de 2926 infractiuni de taieri ilegale de arbori, 9016 contraventii taieri de arbori pentru care au aplicat amenzi in valoare de 7.697.515 lei.

„Romania prinde radacini”

Realitatea TV si UNICEF Romania, cu sprijinul Romtelecom si Romsilva, au organizat luni un teledon pentru a ajuta victimele inundatiilor din Maramures si din nordul Moldovei. Odata cu acest teledon, Realitatea TV initiaza si o actiune de impadurire a zonelor afectate de viituri. Sub sloganul „Copiii sadesc viitorul” vor fi plantati un milion de arbori donati de Romsilva, cu scopul de a preveni, in viitor, producerea unor inundatii similare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri