Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca proiectul minier de la Rosia Montana este in procedura de evaluare, aceasta nefiind intrerupta. El a precizat, totodata, ca de procesele pe care investitorul le-a intentat ministerului se ocupa o firma de avocatura angajata.
Intrebat de jurnalisti daca evaluarea proiectului de la Rosia Montana a fost reluata, dupa ce fostul ministru al mediului o suspendase, Nemirschi a declarat ca nu are nici o informatie privind o astfel de intrerupere a evaluarii sau nu exista nici un document oficial in acest sens la minister, transmite corespondentul Mediafax. El a precizat ca raspunsul privind derularea sau nu a proiectului de la Rosia Montana nu il va da Ministerul Mediului, ci o comisie speciala de evaluare, din care fac parte reprezentantii mai multor autoritati ale statului.
Nemirschi a declarat ca nu a venit la Alba Iulia sa dea un raspuns despre Rosia Montana, precizand insa ca si-a propus sa vina la Rosia pentru a discuta cu reprezentantii administratiei locale, pentru a se consulta cu ONG-urile si apoi cu investitorul, iar decizia o va lua o comisie care face evaluare. Oficialul a spus ca intelege problemele administratiei locale si ce inseamna dezvoltare durabila, dar "intelege la fel de bine ca, atunci cand faci un lucru pentru mai multi ani, trebuie sa il faci cu raspundere".
"Faptul ca aceasta investitie este necesara, faptul ca alta sansa zona nu are, aceasta este o decizie guvernamentala, nu neaparat una a Ministerului Mediului", a spus Nemirschi. Potrivit acestuia, decizia asupra viabilitatii proiectului din punctul de vedere al mediului se va lua cu "da" sau "nu" sau cu "da si anumite conditii".
Nemirschi a precizat ca se fereste sa exprime o pozitie fata de acest proiect pe motiv ca ar putea avea un impact politic, precizand doar ca poate spune ca proiectul este in procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Potrivit sursei citate, titularul proiectului a initiat etapa de informare si consultare publica in 9 ianuarie, iar pana in prezent au avut loc mai multe dezbateri publice la Rosia Montana, Campeni, Abrud sau Bucium.
Potrivit lui Nemirschi, Ministerul Mediului a primit si punctul de vedere al Ungariei privind proiectul si il va analiza in cadrul evalurarii, proiectul fiind transfrontalier. Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone de aur si argint prin procedeul de cianurare.
Compania romano-canadiana intentioneaza sa deruleze o investitie de aproape un miliard de dolari pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Proiectul de exploatare a aurului si a argintului de la Rosia Montana a ajuns intr-un impas, dupa ce Guvernul a respins, in septembrie 2007, evaluarea privind impactul asupra mediului. In consecinta, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a dat in judecata Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, dar si pe ministrul Korodi Attila si pe secretarul de stat Silviu Stoica, reprezentantul ministerului in Comitetul de Analiza Tehnica a proiectului minier, compania fiind nemultumita de decizia institutiei de intrerupere a procedurii de autorizare a proiectului sau minier.