Dezbaterile privind actualele schimbari climatice au omis pana acum o componenta-cheie: acuratetea masuratorilor legate de cantitatea de dioxid de carbon din aer si modul in care este “reciclat” pe pamant. Problema va fi rezolvata de NASA care anul viitor va lansa misiunea Observatorul Orbital de Carbon.
“Vom acoperi toate modelele si ciclurile urmate de dioxidul de carbon a caror existenta nu a fost cunoscuta pana acum. Va fi la fel ca atunci cand s-au facut primele masuratori ale ozonului”, a declarat Chip Miller, responsabilul de proiect. “Vom urmari sursele de dioxid de carbon si cantitatea absorbita din atmosfera de pamant si de mari”, a explicat acesta. Miller a apreciat ca media de viata a CO2 este de 300 de ani.
Totusi, 20% din cantitate rezista aproximativ 10.000 de ani. Desi incalzirea globala este pusa pe seama activitatilor umane, doar 3% din cantitatea de dioxid de carbon este produsa de om. Restul de 97% provine din surse naturale: respiratia oamenilor si a animalelor, eruptii vulcanice, incendii de padure si alte fenomene.