Comisia Europeana a aprobat controversatul proiect bulgar de construire a centralei nucleare de la Belene, aflata la doar 13 km de Zimnicea si la 100 de kilometri de Bucuresti.
Acordul, semnat anul trecut cu o luna inainte de aderarea Bulgariei la UE, avea nevoie de aprobarea CE pentru ca proiectul sa poata fi implementat, a anuntat operatorul energetic national NEK. NEK va detine 51% din compania care va construi si opera centrala nucleara, iar restul de 49% din actiuni vor fi scoase la vanzare intr-o licitatie la care s-au inscris companiile CEZ din Cehia, E.ON din Germania, Electrabel din Belgia si Enel din Italia.
In urma avizului favorabil primit de la Bruxelles, Bulgaria poate depune cerere pentru contractarea unui credit in valoare de 300 de milioane de euro de la agentia europeana Euratom. Lucrarile au fost reluate anul acesta cu o finantare de 250 de milioane de euro de la BNP Paribas.
Mai mult de 100 de organizatii non-guvernamentale au atras atentia CE sa nu acorde finantari proiectului Belene, insa Executivul de la Bruxelles a motivat ca nu poate opri finantarile private. Costurile to
tale de constructie ale centralei, echipata cu doua generatoare ruse de 1.000 de wati fiecare, sunt estimate la patru miliarde de euro. Constructia a inceput in 1987, dar a fost suspendata din cauza gravelor riscuri in 1991. Specialistii sustin ca aceasta centrala este proiectata intr-o zona cu risc seismic mare.
Nici problema depozitarii deseurilor nucleare nu a fost rezolvata. Belene este situata pe malul Dunarii, aproximativ in dreptul localitatii Turnu-Magurele. In 2006, 40.000 de locuitori din judetul Teleorman au semnat o petitie pentru stoparea lucrarilor la centrala bulgara.
Constructorii folosesc piese sovietice
Licitatia pentru constructia centralei a fost castigata de firma rusa Atomstroyexport, detinuta in proportie de 50% de compania rusa de stat Gazprom. Criticii afirma ca proiectul va cimenta dominatia Rusiei asupra sectorului energetic bulgar. "La centrala nucleara Belene se construieste folosindu-se componente sovietice iesite din uz", a declarat recent Daniel Meijers, director al organizatiei ecologiste "Friends of the Earth Europe".
Sofia construieste aceasta centrala pentru a compensa inchiderea a doua reactoare de 440 megawati de la centrala nucleara de la Kozlodui, din motive legate de siguranta, si pentru a-si mentine pozitia de lider in Balcani in ceea ce priveste exportul de electricitate.
Totodata, Bulgaria vrea sa combata astfel concurenta pe care i-o face centrala nucleara de la Cernavoda. Guvernul roman a aprobat, la mijlocul lunii iunie, strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda. Punerea in functiune a celor doua reactoare este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul