Gardianul: Fulgerele arata momentul in care uraganele sau cicloanele ating intensitatea maxima

Un studiu publicat, luni, in editia online a revistei Nature Geoscience arata ca fulgerele pot fi considerate un indicator viabil pentru prevederea mometului in care un uragan sau un ciclon atinge intensitatea maxima. Prevederea evolutiei intensitatii unui uragan este mai dificil de calculat decat traiectoria lui, usor de anticipat datorita fotografiilor obtinute prin satelit.

Cresterea si scaderea in intensitate a acestor fenomene meteorologice extreme, care au efecte devastatoare in multe cazuri, depind de interactiunile complexe dintre numerosi factori, precum umiditatea si schimbarea de directie a vanturilor. Colin Price, geofizician la Universitatea din Tel Aviv (Israel), impreuna cu echipa lui au demonstrat ca o crestere a numarului de fulgere se produce cu o zi inainte de data la care ciclonul atinge cea mai mare intensitate.

Analizand, in perioada 2005 – 2007, 58 de furtuni tropicale de intensitate 4 sau 5 pe scara Safir-Simpson, care are 5 trepte, cercetatorii au constatat ca varful graficului ce prezinta evolutia fulgerelor devanseaza, in 55% din cazuri, cu 30 de ore varful graficului ce reprezinta intensitatea maxima a vanturilor care bat in jurul ochiului ciclonului. Daca fulgerele permit anticiparea intensificarii uraganelor, aceasta descoperire le ofera cercetatorilor un instrument viabil de previziune, mai ales in regiunile unde riscul unor distrugeri devastatoare este ridicat si oamenii nu dispun de sisteme de avertizare precoce.

Punerea la punct a unei retele de supraveghere care sa inregistreze energia electromagnetica a fulgerelor este o procedura relativ simpla, au afirmat cercetatorii. Potrivit climatologilor, una din consecintele incalzirii oceanelor este cresterea numarului si a intensitatii uraganelor violente.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri