La mina de uraniu de la Grinties, judetul Neamt, a avut loc un incident de natura sa puna in pericol atat mediul inconjurator, cat si sanatatea localnicilor din zona. Desi mina a fost inchisa si orice lucrare de exploatare a fost interzisa in perimetrul ei, firma Radioactiv Minerale Magurele SA, aflata sub tutela Companiei Nationale a Uraniului, s-a apucat sa faca foraje si prospectiuni fara sa aiba autorizatiile necesare si fara sa respecte masurile de protectie a mediului. Faptul, depistat de seful Salvamont Neamt, a fost facut cunoscut prefecturii, iar firma in cauza a fost amendata cu 60.000 de lei, urmand sa fie supusa in continuare cercetarilor pentru ilegalitatea comisa.
Mina de uraniu de la Grinties, judetul Neamt, a fost infiintata in urma cu 40 de ani. In perioada de dupa revolutie, ea a fost inchisa din cauza pericolului pe care ajunsese sa-l reprezinte, prin emanarea radiatiilor in zona. De o buna bucata de vreme, reprezentantii Ministerului Economiei si ai Companiei Nationale a Uraniului doresc cu ardoare redeschiderea minei de la Grinties, insa se lovesc permanent de opozitia autoritatilor locale si a organizatiilor de mediu. Fiindca nu-si poate satisface interesul in mod legal, CNU a ales sa si-l satisfaca pe blat, printr-o firma a sa, Radioactiv Mineral Magurele SA. Aceasta s-a apucat sa faca lucrari de prospectiuni si foraj la mina de uraniu fara sa aiba autorizatiile necesare si fara sa respecte nici cele mai elementare masuri de protejare a mediului inconjurator.
Raul Bistrita, imbogatit cu apa radioactiva
Cel care a descoperit ilegalitatea, cu totul intamplator, a fost Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt si membru in Comisia pentru situatii de urgenta a prefecturii judetului. „Ma aflam intr-una din patrularile obisnuite pe care le fac impreuna cu echipa pe munte si, in vecinatatea minei de la Grinties, mai precis in zona Pietrele Rosii-Preluca Ursului, am dat peste o sonda de foraj aparuta acolo peste noapte. Oamenii munceau acolo cu spor, iar cand i-am intrebat de sanatate, mi-au spus ca lucreaza la o firma de prospectiuni si iau probe din sol pentru a vedea daca mai exista uraniu. Am fost mirat, fiindca stiam ca mina este inchisa si nu se daduse vreo autorizatie pentru efectuarea de lucrari in zona ei. Am constatat totodata ca nici unul dintre lucratori nu avea echipament de protectie corespunzator. Probele scoase la suprafata erau puse in lazi neprotejate, desi ar fi putut fi radioactive. Apa reziduala, folosita la foraj, era deversata aiurea si curgea la vale, spre albia Bistritei. Va dati seama ca, in contact cu zacamantul de uraniu din subsol, nu era chiar apa minerala cu lamaie. In calitate de membru al comisiei judetene pentru situatii de urgenta, dar si in cea de salvamontist insarcinat printre altele si cu protejarea mediului, am relatat imediat toate aceste aspecte catre prefectura judetului”, a spus seful Salvamont Neamt.
Instalatie de foraj montata fara avize
In urma sesizarilor facute, reprezentantii prefecturii nemtene au dispus efectuarea unor controale in zona minei de la Grinties. Acolo s-a gasit o instalatie de foraj mobila, apartinand firmei Foradrill SA, din Baia Mare. Conform actelor prezentate, firma in cauza detinea calitatea de executant al unor lucrari de prospectiuni in favoarea SC Radioactiv Mineral Magurele SA, societate bucuresteana infiintata in 2004, prin reorganizarea Companiei Nationale a Uraniului. Luat la intrebari, Bartha Csaba, reprezentantul zonal al acestei societati si seful punctului de lucru de la Grinties, a aratat o sumedenie de autorizatii si de acte, inclusiv un contract incheiat intre Ministerul Economiei si Radioactiv Mineral Magurele SA privind executarea unor lucrari geologice. Dintre documentele prezentate lipsea insa cel esential pentru desfasurarea de prospectiuni intr-o zona cu radioactivitate ridicata, respectiv o autorizatie din partea Agentiei de Protectie a Mediului. Autorizatie care nu avea cum sa existe, din moment ce nici macar nu fusese solicitata de catre societatea Radioactiv Mineral Magurele SA. Controalele au relevat nu numai ca firma Companiei Nationale a Uraniului executa prospectiuni in cea mai deplina ilegalitate, ci si faptul ca, prin nerespectarea masurilor de protectie a mediului, se puneau intr-un real pericol atat natura inconjuratoare, cat si sanatatea localnicilor din zona. Drept urmare, instalatia de foraj a fost demontata, probele de sol au fost ridicate in vederea transportarii lor in maxima siguranta, iar societatea Radioactiv Mineral Magurele a primit o amenda de 60.000 de lei, urmand sa fie supusa in continuare cercetarilor vizand ilegalitatea comisa.
Contactati fiind, reprezentantii Companiei Nationale a Uraniului, care au sub tutela societatea Radioactiv Mineral Magurele SA, au incercat sa ascunda incidentul si sa se sustraga oricarei responsabilitati. „Noi nu am executat si nu executam in acea zona lucrari de foraj, ci doar de conservare”, au afirmat acestia in cadrul unui comunicat. Afirmatie contrazisa clar atat de prezenta sondei de foraj la mina din Grinties, cat si de activitatea derulata acolo, respectiv cea de extragere de probe din solul radioactiv, in scopul evident al cautarii de uraniu. Punctul de vedere al directorului societatii Radioactiv Mineral Magurele, Ioan Serban, nu a putut fi consemnat, acesta nefiind deocamdata de gasit si, probabil, nici dispus sa dea declaratii de presa asupra incidentului. Pana una-alta, autoritatile din Neamt s-au aratat decise sa mearga pana la capat cu depistarea si sanctionarea tuturor celor implicati in aceasta ilegalitate. „Deocamdata, am aplicat doar o amenda, insa vom face cercetari si vom solicita toate datele referitoare la acest caz. Fiind vorba de un domeniu cu un mare potential de risc, trebuie sa aplicam cu strictete prevederile legale”, a spus prefectul Toader Mocanu.