Gardianul: Efectul defrisarilor iresponsabile. Alunecarile de teren afecteaza grav mai multe judete din tara

Judetul Botosani sufera din cauza alunecarilor de teren. Tot mai multe alunecari de teren s-au produs in ultimii ani in judet din cauza despaduririlor si a distrugerii mediului natural. In alta parte a tarii, locuitorii satului Seciuri, din comuna gorjeana Rosia de Amaradia, ale caror case sunt afectate de alunecarile de teren, inca nu au la dispozitie materialele de constructie de la Guvern pentru a se apuca de reparatii sau de ridicarea unor locuinte in regie proprie, desi au trecut aproape doi ani de la primele alunecari de teren din zona.

„Victimele” sunt terenurile agricole, drumuri nationale, drumuri judetene, cai ferate, retele de utilitati, transport sau distributie, aflate atat pe teritoriul unor localitati urbane, dar si rurale. „In momentul de fata, pe teritoriul judetului Botosani sunt 68 de localitati rurale, doua municipii si doua orase afectate de alunecari active, in curs de reactivare sau in stare latenta.

Pentru 70 la suta din suprafata totala a judetului exista riscul eroziunii de suprafata ca fenomen activ ce poate determina complementar producerea unor alunecari de teren si 15-20 la suta din teritoriu sufera de degradari grave provocate de alunecari de teren”, informeaza ofiterul specialist al Centrului Operational Judetean din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” Botosani, Petru Palimaru. Niste procente nu tocmai imbucuratoare, care ar trebui sa puna pe ganduri autoritatile. Ca zone de risc la alunecari de teren sunt declarate municipiile Botosani si Dorohoi, iar ca orase: Darabani si Bucecea.

In privinta localitatilor rurale vom mentiona doar cateva mai cunoscute, fiindca lista este destul de „generoasa”: Tudora, Sulita, Lunca, Dersca, Stauceni, Ipotesti, Paltinis, Vorniceni, Catamarasti, Broscauti, Baranca, Slobozia, Ungureni. Calea ferata ce duce la Saveni nu a functionat nici macar un an pentru ca imediat s-au produs alunecari pe terasamentul in zona Vlasinesti. Asa a ramas orasul Saveni singura localitate din tara cu gara in care nu ajunge nici un tren.

Victimele de la Seciurile Gorj, la mila Guvernului

Localnicii din Seciurile, zona afectata grav in ultimii ani de alunecarile de teren, nu au cu ce sa isi repare casele distruse sau sa isi reconstruiasca altele noi. De peste un an si jumatate, sute de familii asteapta sa primeasca ajutoare constand in materiale de constructie pe care autoritatile locale au promis ca le vor obtine de la Guvern. Dupa cum a precizat edilul din Rosia de Amaradia, Cristinel Faitar, peste 500 de case au nevoie fie de reparatii, fie de reconstructie din temelii, in alte zone stabile. Potrivit aceluiasi Cristinel Faitar, Primaria, impreuna cu Prefectura Gorj au realizat intreaga documentatie pentru acordarea de ajutoare, iar o Hotarare de Guvern a si fost aprobata in acest sens, dar nu a mai fost publicata in „Monitorul Oficial”. In aceste conditii, sinistratii nu mai au sperante ca in acest an vor avea la dispozitie materialele de constructie pentru a incepe ridicarea in regie proprie a altor locuinte.

Singurii care ar mai putea face ceva, in cazul in care la Seciuri vor ajunge ajutoarele, sunt satenii care au cereri pentru repararea caselor. In momentul de fata, in localitatea Seciuri un numar de 116 case sunt grav afectate de alunecarile de teren si nu mai pot fi locuite in conditii de siguranta, fiind un pericol pentru proprietari. Alte 385 de gospodarii au fost inventariate si au nevoie urgent de reparatii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri